07.01.2020. Svijet: Google Maps dodaje alate kako bi pomogao osobama da se oporave od ovisnosti o drogama i alkoholu

Google Maps, koji se najčešće koristi za dobijanje uputstava kako doći do nekog odredišta, sada će također pružati podršku osobama na putu oporavka od ovisnosti o drogama ili alkoholu.

U postu na blogu, Google je objavio da na Google Maps lansira dva nova alata koja će pomoći ljudima da se povežu sa resursima za oporavak od ovisnosti o drogama i alkoholu, kao dio angažmana kompanije u Nacionalnom mjesecu oporavka.

Prvi novi dodatak za Google Maps je Recovery Locator Tool -alat za lociranje koji obilježava više od 83.000 sastanaka grupa podrške za osobe u oporavku, uključujući  AA, AN, Al-Anon i SmartRecovery. Korisnici samo treba da unesu svoju adresu kako bi vidjeli najbliže sastanke koji se održavaju na više od 33.000 lokacija.

Drugi novi dodatak za Google Maps je Naloxone Locator Tool-alat koji pokazuje obližnja mjesta na kojima se lijek za prekomjernu dozu opijata može dobiti bez recepta. Potrebno je da korisnici unesu „Naloxone u blizini“ ili „Narcan u blizini“ u traku za pretraživanje kako bi se prikazao popis lokacija, koji već uključuje 20 000 apoteka u 50 država. Google je izjavio da će dodati lokalne klinike i neovisne apoteke kako bi dodatno proširio popis, a objavit će i više informacija o dostupnosti i načinu korištenja Naloxona.

Novi alati Google Maps predstavljeni su uz web stranicu  Recover Together , na kojoj su pored ostalih resursa za oporavak, tretman i prevenciju dostupni i alati Recovery i Naloxone Locator.

Prema Google-u, više od 21 miliona Amerikanaca bori se sa ovisnošću,  a više od 130 osoba svakodnevno umire u SAD zbog predoziranja opijatima, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Srećom, Google navodi da se prošlog mjeseca drastično povećalo interesovanje u pretragama za pitanja poput „rehabilitacija u blizini“, „tretman ovisnosti u blizini“ i „kako pomoći ovisniku“. Nadam se da će novi dodaci za Google Maps  imati značajnu ulogu u borbi protiv ovisnosti o drogama i alkoholu.

Funkcije Google Maps znatno su se proširile tako da platforma sada osim davanja smjernica, pruža i upozorenja o katastrofama, upozorava kada je taksi izvan rute i predviđa  gužvu autobusa ili voza.

 

Izvor: https://www.digitaltrends.com/