11.06.2020. Velika Britanija: Za osobe koje svakodnevno puše kanabis je “skoro tri puta veća vjerovatnoća da budu nasilni”

  • Rezultati istraživanja na 300 000 tinejdžera i mladih osoba pokazuju da kanabis dovodi do promjena u mozgu 
  • Ovisnici mogu imati i apstinencijsku krizu koja bi mogla uzrokovati probleme s ispoljavanjem ljutnje
  • Stručnjaci kažu da je veza između upotrebe kanabisa i nasilja ‘zanemareno područje’

Za osobe koje puše kanabis postoji skoro tri puta veća vjerovatnoća da će počiniti nasilni prekršaj za  za razliku od onih koji apstiniraju od kanabisa, nalazi su novog istraživanja.

Istraživači uključeni u ovo istraživanje od historijskog značaja, provedeno sa gotovo 300.000 tinejdžera i mladih vjeruju da, tokom vremena, kontinuirana upotreba kanabisa duboko i u značajnoj mjeri mijenja mozak, čineći osobu koja konzumira manje sposobnom da kontroliše svoj bijes.

Osim toga, nalazi istraživanja ukazuju na to da ovisnici mogu imati i apstinencijsku krizu, što može doprinijeti razdražljivosti i sklonosti ka ispadima.

Profesor psihijatrije Sir Robin Murray, vodeći svjetski stručnjak za neurološki uticaj kanabisa, je rekao da je veza između upotrebe kanabisa i nasilja „zanemareno područje“.

Komentarišući rezultate istraživanja, rekao je: “Za nas koji pratimo naučnu literaturu ili koji viđamo pacijente koji svakodnevno i u velikoj mjeri koriste kanabis, ovo nije iznenađujuće.“

“Međutim, možda će biti iznenađenje za mnoge koji misle da je kanabis droga za opuštanje i da ne potiče nasilje.”

Velike Britanija je posljednjih godina pogođena nizom brutalnih ubistava povezanih s kanabisom. 

U nekim su slučajevima, pravnici su tvrdili da počinitelji ne bi trebali biti proglašeni krivima za ubistvo jer su bili u stanju psihoze, mentalnog stanja koje se sada zna da može biti potaknuto konzumiranjem potentnog kanabisa. 

Među počiniocima je bila i studentica Femi Nandap, koja je u decembru 2015. godine nožem usmrtila stručnjaka za javno zdravstvo Jeroen Ensink-a,  ispred njegove kuće u sjevernom Londonu.

Forenzički psihijatar Dr. Samrat Sengupta iz bolnice Broadmoor, rekao je za Old Bailey da je prekomjerna konzumacija i ovisnost koja se razvila kod studentice bila okidač za genetski predisponiranu mentalnu bolest.

Za Nandap, koja je tada imala 23 godine, određena je mjera doživotnog bolničkog liječenja nakon priznanja ubistva, na osnovu činjenja krivičnog djela u stanju neuračunljivosti.

Istraživači su odlučili ispitati 30 pojedinačnih studija koje su ispitivale povezanost između upotrebe kanabisa i nasilja jer je „(naučna) literatura pokazala da upotreba kanabisa može voditi do nasilničkog ponašanja i agresivnosti; međutim, ova veza nije dosljedna“ – obzirom da neka istraživanja pokazuju povezanost, a druga ne.

Tim sa Sveučilišta Montreal u Kanadi otkrio je da u 26 od 30 istraživanja rezultati pokazuju tendenciju prema većim nivoima nasilja među korisnicima kanabisa.

Kada su gledali rezultate kombinovane grupe – od 296.815 tinejdžera i odraslih osoba ispod 30 godina –  otkrili su da je za one koji koriste kanabis više nego dvostruko vjerojatnije (2,15 puta) da su počinili nasilno krivično djelo za razliku od onih koji ne konzumiraju kanabis.

Među osobama „koje su ovisne i svakodnevno konzumiraju kanabis“ rizik od nasilja bio je 2,81 puta veći.

U članku objavljenom u američkom časopisu “Psychiatry”, rekli su: “Ovo istraživanje sugeriše da se čini da je upotreba kanabisa faktor koji doprinosi činjenju nasilja.”

Čak i kada se uzmu u obzir različite životne okolnosti poput toga da je za osobe koje koriste kanabis vjerovatnije da su odrastali u nasilnom okruženju, istaknuli su da je ‘efekat ostao značajan.’ 

Citirajući neurološka istraživanja, naučnici su rekli da upotreba kanabisa tokom adolescencije ‘može prouzrokovati propadanje neuronskih struktura povezanih s inhibicijom i traženjem senzacija’, dodajući: ‘Očekuje se da će takvi neuronski deficiti ograničiti sposobnost osobe da potisne nagon za nasilnim reagovanjem i povećati rizik od razvijanja antisocijalnih ponašanja u odrasloj dobi. ‘

 

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/