27.04.2020. SAD: 12 stvari koje bi trebali znati o Anksioliticima

Anksiolitici spadaju u kategoriju benzodiazepina, radi kao supresor pretjerane aktivnosti centralnog nervnog sistema. Efikasan je kod tretiranja anksioznosti i paničnih poremećaja, a FDA je odobrila njegovu upotrebu u ove svrhe 1981. godine. Od tada, odobreni su i novi oblici alprazolama te korištenje za druga stanja. 

Anksiolitici su doživjeli veliki komercijalni uspjeh u proteklim godinama, što može biti zabrinjavajuće zbog njegovog potencijala za razvijanje ovisnosti. Pacijenti također razviju toleranciju, što onda zahtijeva uzimanje sve većih doza. Kojih drugih upozorenja trebate biti svjesni?

Koronavirus i lijekovi

Usred stresa povezanog sa zdravljem, finansijama i neizvjesnosti o tome šta očekivati iduće, pandemija COVID-19 ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje Amerikanaca, pokazuje novi izvještaj Express Scripts-a.

Kompanija koja upravlja programom koristi od lijekova (eng. Pharmacy benefit manager) otkrila je da su se sedmični recepti za antidepresive, lijekove protiv anksioznoti i protiv nesanice povećali za 21% između 16. februara i 15. marta, a dosegli su maksimum u sedmici oko 15. marta, kada je virus smatran pandemijom.

Najveće povećanje zabilježeno je kod lijekova protiv anksioznosti, navodi se u izvještaju, koji su tokom mjeseca porasli za 34,1% i 18% u sedmici oko 15. marta. Propisani recepti za antidepresive povećali su se za 18,6%, a za lijekove protiv nesanice za 14,8%.

To je u suprotnosti s dvocifrenim padovima upotrebe nekih od ovih lijekova u prethodnih pet godina.

„Amerikanci su postali sve uznemireniji kako su vidjeli da ova globalna pandemija u potpunosti mijenja njihove  živote u vrlo kratkom vremenskom periodu“, rekao je Dr. Sc. Glen Stettin, viši potpredsjednik i glavni direktor za inovacije u kompaniji Express Scripts. „Svi smo zabrinuti za svoje zdravlje, porodice i sredstva za život te se borimo sa neizvjesnošću.“

„Ova analiza, koja pokazuje da se mnogi Amerikanci okreću lijekovima kako bi im bilo lakše, pokazuje ozbiljan uticaj koji COVID-19 može imati na mentalno zdravlje naše nacije“, rekao je Stettin.

 

Xanax: Kako funkcioniše i ozbiljno upozorenje

Xanax je benzodiazepin, i poput svih benzodiazepina, djeluje kao depresant centralnog nervnog sistema (CNS-a). Benzodiazepini povećavaju količinu neurotransmitera gama-aminobuterične kiseline (GABA) u mozgu, proizvodeći tako umirujući, sedativni efekat.

Ali oprezno: aloprazolam također može uzrokovati pospanost i uticati na vašu sposobnost reagovanja na određene situacije.

Iz ovih razloga, aloprazolam ne treba kombinovati sa alkoholom, drugim lijekovima koji su depresori CNS-a, poput opojnih lijekova protiv bolova (opijati), drugim lijekovima koji vas uspavljuju, kao ni voziti niti obavljati opasne poslove. Vaša nemogućnost brzog reagovanja na nepredvidljive situacije može biti uzrok nesreće.

Dodatno, kombinacija sedativa poput Xanaxa i lijekova protiv bolova koji sadrže opijate može imati ozbiljne ili fatalne posjedice zbog otežanog disanja ili njegovog potpunog prestanka. Izbjegavajte ove kombinacije. Pitajte svog doktora ili farmaceuta ako niste sigurni da li uzimate oboje. 

Čini mi se da ne znam šta je anksioznost

Svi mi brinemo. Ali, kada hronična, neopravdana briga traje više od 6 mjeseci i remeti svakodnevni način života, to može biti dijagnosticirano kao generalizirani anksiozni poremećaj (GAP).

GAP prevalencija je oko 5% za odrasle osobe u SAD. Da bi se donijela dijagnoza GAP, moraju biti prisutna najmanje 3 od sljedećih simptoma:

 • Izražena anksioznost koja traje najmanje 6 mjeseci, koja nije uzrokovana drugim stanjem ili zloupotrebom droge
 • Problemi sa spavanjem, nesanica
 • Umor
 • Uznemirenost
 • Teškoće u koncentraciji
 • Razdražljivost 
 • Mišićna  napetost 

Razumijevanje paničnih napada

Panični napad nije samo preplavljujući osjećaj straha koji dobijete kada znate da ste propustili plaćanje rate za kreditnu karticu.

Panični poremećaj, odnosno panični napadi, su ponavljanje epizode intenzivnog straha koje mogu biti očekivane ili neočekivane. Fizički simptomi su slični uobičajenim reakcijama ogranizma na opasnost – „bori se ili bježi“ fenomen.

Simptomi paničng napada obično započnu vrlo brzo i uključuju:

 • ubrzan rad srca
 • kratak dah
 • vrtoglavicu
 • trnce u rukama ili tijelu
 • nervozu
 • anksioznost

 

Lijekovi za anksioznost se mogu koristiti kratkoročno dok se drugi preferirani lijekovi, poput antidepresiva (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina -SSRI), koriste za dugoročnije liječenje od paničnog poremećaja. Psihoterapija ili terapija razgovorom se također može korisiti. 

Kako se doziraju Anksiolitici?

Upotrebu Anksiolitika za anksioznst ili paniku treba započeti sa malim dozama i onda postepeno povećavati.   

Raspon doze tablete je od 0.25 mg do 0.5 mg i obično se propisuje na 3x dnevno, iako doktor može prilagoditi dozu na osnovu individualnih simptoma. Veće doze, tablete od 1 i 2 mg, su dostupne, ali se obično ne koriste za početnu dozu.

Starijim osobama i osobama koje imaju ozbiljna obojeljenja jetre potrebne su manje doze. Također, prestanak uzimanja se preporučuje postepenim smanjivanjem doze tj. ne više od 0.5 mg svaka 3 dana. Pratite upute doktora za prestanak korištenja Anksiolitika.  

Anksiolitici također dolaze kao:

 • oni koji imaju produženo djelovanje za panični poremećaj (sa ili bez agorafobije)
 • Oralno-disperzibilne tablete (samo generičke; proizvod naziva Niravam se više ne proizvodi)
 • Oralna otopina (samo generički)

Generički proizvodi su dostupni u svim oblicima i mogu vam uštediti novac u apoteci. Pitajte vašeg farmaceuta za ovu opciju. Alprazolam je kontrolisana supstanca (schedule IV) zbog mogućnosti za zloupotrebu.

Treba li baka uzimati Anksiolitike?

Starije osobe su veoma osjetljive na efekte benzodiazepina, i općenito, osobe starije od 65 godina ih ne bi trebale koristiti.

Beers kriteriji (eng. The Beers Critera), stručne smjernice za adresiranje sigurne upotrebe lijekova kod starih osoba, preporučuju da se ova klasa lijekova ne koristi kod ove populacije.

 • Stariji odrasli imaju sporiji metabolizam (kako se lijek odstranjuje iz organizma) benzodiazepina, što može uzrokovati opasne neželjene efekte poput vrtoglavica ili padova, pretjerane sedacije i zbunjenosti.
 • Dodatno, kombinovana upotreba lijekova protiv bolova koji sadrže opijate (npr. hidrokodona, oksikodona, fentanila) i benzodiazepina bi se trebala izbjeći zbog povećanog rizika od predoziranja i ozbiljnih, sa sedacijom povezanih, neželjenih efekata poput zastoja u disanju i smrtnih slučaja.

Uzimanje benzodiazepina poput alprazolama sa opijatima poput hidrokodona ili oksikodona može imati ozbiljne posljedice.

 • Kako je navedeno u februarskom broju medicinskog časopisa New England (New England Journal of Medicine) iz  2018. godine, stručnjaci navode da mnogi slučajevi predoziranja uključuju uzimanje benzodiazepina zajedno sa nekom drugom supstancom, poput opijata ili alkohola.

Ako postoji dokumentovana potreba, male doze pod nadzorom doktora sa lijekovima sa skraćenim djelovanjem (eng. half-lives) pomoći će u minimiziranju popratnih efekata poput vrtoglavice, slabosti i padova koji mogu dovesti do prijeloma kuka.

Upozorenje: Nemojte naglo prestati sa korištenjem benzodiazepina

Benzodiazepini imaju svojstva koja mogu izazvati ovisnost – to je već dobro poznata činjenica.

Općenito, smanjivanje upotrebe benzodiazepina bi trebalo ići postepeno, da bi se umanjili simptomi. U određenim slučajevima, to može potrajati mjesecima. Razgovarajte sa svojim doktorom kako da polako prestanete uzimati benzodiazepine poput Anksiolitika.

Naglo prestajanje uzimanja Anksiolitika, ili nekog drugog benzodiazepina, nakon što ste ga redovno uzimali, čak i kraći vremenski period, može dovesti do problematičnih popratnih efekata, često zbog apstinencijske krize.

Možete imati neke od popratnih efekata poput:

 • problemi sa spavanjem, nemir, razdražljivost
 • pogoršana (povratna) anksioznost
 • slabost, drhtanje
 • zamagljen vid, glavobolja
 • napadi panike
 • znojenje / ispiranje
 • mučnina / povraćanje
 • napadaji
 • psihoza, halucinacije.

Anksiolitici i sok od grejpa

Možda mislite da interakcije soka od grejpa i lijekova zapravo nisu toliko bitne, ali razmislite ponovo.

Grejpfrut i sok od grejpa mogu uticati na enzime jetre koji su potrebni da bi se razgradili (metabolizirali) Anksiolitici.

Kada uzimate Anksiolitike sa grejpom ili sokom od grejpa, njihova količina  u krvi može se povećati i pojačati nuspojave poput pospanosti, vrtoglavice i zbunjenosti.

Možda je najbolje ako izbjegavate sok od grejpa, dok uzimate alprazolam; ali nemojte povećavati ili smanjivati količinu proizvoda grejpa u svojoj prehrani bez prethodnog razgovora sa liječnikom.

Srećom, sok od pomorandže ne djeluje na benzodiazepine pa možete i dalje dobiti svoju dnevnu dozu vitamina C.

Izbjegavajte korištenje Anksiolitika sa sljedećim lijekovima

Enzimi koji se nalaze u jetri ili crijevima mogu prouzrokovati interakciju sa mnogim lijekovima ako se koriste u kombinaciji sa Anksioliticima.

Veoma je važno imati u vidu sljedeće lijekove koji mogu prouzrokovati kontraindikacije:

 • Anksiolitike ne bi trebalo koristiti sa antifungalnim lijekovima ketoconazole-om ili itraconazole-om, jer ovi lijekovi inhibiraju (blokiraju) 3A4 enzime jetre koji su potrebni da razgrade alprazolam kako bi se on eliminisao iz organizma.
 • Korištenje ovih lijekova sa Anksioliticima može uzrokovati pospanost, usporeno disanje i zbunjenost. Ove reakcije mogu biti posebno ozbiljne kod starijih pacijenata.

Uvijek provjerite u apoteci moguće kontraindikacije lijekova koje uzimate sa Anksioliticima. Možete i sami provjeriti ovdje. Zamolite vašeg doktora ili farmaceuta da vam objasni ukoliko imate neka pitanja ili brige. 

Anksiolitici i opijati: potencijalno fatalna kombinacija

Lijekovi iz grupe benzodijazepina, što uključuje i Anksiolitike, imaju najstrožije upozorenje FDA, posebno uokvireno upozorenje na kutiji. U tom upozorenju stoji da korištenje  benzodijazepina u kombinaciji sa opijatima “može rezultirati dubokom sedacijom, respiratornom depresijom, komom i smrću. “

U februarskom broju New England Journal of Medicine (NEJM) 2018. godine objavljen je Izvještaj o prekomjernom prepisivanju benzodiazepina. Zaključci ovog izvještaja su sljedeći:

 • Predoziranja koja uključuju benzodiazepine sedmostruko su se povećala između 1999. i 2015. godine, sa 1.135 na 8.791 smrtna slučaja.
 • Pored toga, istraživanja pokazuju da se stopa propisivanja benzodiazepina u kombinaciji sa opijatima gotovo udvostručila, povećavajući se sa 9% na 17%.

Kombinacija benzodiazepina  s lijekovima protiv bolova koji sadrže opijate kao što su Oxycontin, Percocet i Vicodin posebno je opasna jer može dovesti do toga da pojedinci mogu prestati disati u snu, što dovodi do smrti.

Kako se nositi s drugim češćim  nuspojavama uzimanja Anksiolitika

Generalno, Anksiolitici mogu biti korisni lijekovi niske toksičnosti, ako se koriste pravilno, kratkotrajno i uz adekvatan nadzor doktora.

Ovisnost, predoziranje i sedacija mogu biti ozbiljne posljedice upotrebe Anksiolitika,  postoje i druge, češće nuspojave:

 • razdražljivost i poteškoće sa spavanjem (naročito prilikom prestanka uzimanja lijeka)
 • slabljenje pamćenja
 • povećan apetit
 • gubitak seksualne želje
 • konfuzija

 

Ako osjetite bilo kakve nuspojave korištenja alprazolama, nazovite svog doktora koji će možda prilagoditi vašu dozu kako bi ublažio nuspojave. Zapamtite, nije preporučljivo naglo prekinuti uzimanje alprazolama, zato se prvo obratite doktoru.

Generički Anksiolitici su pristupačni, ali preporučuje se kratkotrajna upotreba

Ukoliko vam je prepisan Anksiolitik, možete biti sigurni da to ne bi trebalo da vas košta previše.

Anksioznost je često sastavni dio depresije, pa ako vam je propisan antidepresiv, možda će trebati i do 4 sedmice da u potpunosti počne da djeluje. U međuvremenu, možda će vam biti propisan lijek brzog djelovanja poput alprazolama koji će vam pomoći kod anksioznih osjećaja i spavanja.

No, poželjna je kratkotrajna primjena alprazolama zbog njegovog potencijala za razvijanje ovisnosti.

 

Izvori:

https://www.drugs.com/

https://www.fiercehealthcare.com/