18.06.2021. SAD: Neke stvari koje vrijedi znati

Ovdje su vam prestavljene neke stvari/iskustva koja su prošla kroz moj radar prošle sedmice.

Mislim da tu nema mjesta za puno povezivanja između tih iskustava, ali neki komadići i dijelovi mogu biti vama interesantni.

 

Uzajamna pomoć

“Analize pokazuju da je članstvo u grupama za uzajamnu pomoć jako povezana sa većim učešćem i (samoprocjenjenim) promjenama u društvenim mrežama, većim nivoom kapitala za oporavak i jačoj posvećenosti trijeznosti i apstinenciji. Nalazi istraživanja su pokazali, da učešća u grupama za uzajamnu pomoć, mogu pomoći u oporavku od ovisnosti kroz nekoliko mehanizama za promjene u korist oporavka. Ova istraživanja podcrtavaju kako grupe za uzajamnu pomoć mogu, u konačnici komplementirati formalni tretman ovisnosti.”

 

Rezidencijalni tretman

 Grupa koja prati napredak sprovođenja politika vezanih za droge i alkohol Škotske Vlade, strategije pod nazivom “Prava, poštovanje i oporavak”, je izvijestila: “Suštinska znanja i rupe u naučnim dokazima povezuju se sa korištenjem rezidencijalnog tretmana, kao i standard brige kako bi se optimizirali ishodi i smanjili rizici za osobe koje prolaze kroz proces oporavka.”

Iako definitivno postoji potreba za poboljšanjem dokaza o učinkovitosti rezidencijalnog tretmanu (ironija i kvaka je u tome da jako malo akademika uopšte ocjenjuju rezidencijalni tretman kao vrijedan pažnje), ovo se kosi malo sa ponavljanjem izjave da “da nema dokaza da oporavak djeluje.” Možda sam i ja previše ciničan. Možete pročitati neke dokaze na ovom linku.

 

Narativni oporavak

 NHS Lothian’s Grand Rounds (online radionice za osoblje) ove sedmice su predstavili Colina Bairda doktora (anesteziologa) koji je u oporavku od ovisnosti o opijatima, prenoseći svoju snažnu i autentičnu priču sa dokazima o stopama ovisnost i oporavka među doktorima. Više o njegovoj priči možete saznati ovdje.

“Jednog dana se jednostavno desilo- u svoj džep sam stavio jednu špricu nekorištenog fentanila na kraju intervencije, i to je bilo to.” Dr. Colin Baird  

 

Izvor: https://recoveryreview.blog/