20.12.2018. Hrvatska: Nove droge na tržištu, opasnost i među legalnim proizvodima

Autor vijesti: Nikola Mijušković, Preporod

U Zagrebu je početkom mjeseca održan Simpozijum na temu ”Ovisnost o novim drogama”, gdje se razgovaralo o samoj problematici bolesti zavisnosti, sa posebnim osvrtom na zastupljenost novih droga na tržištu i efektima koje izaziva njihova kontinuirana zloupotreba.

Istaknut je i detalj da je tokom 2017. godine, na teritoriji Hrvatske, boravilo čak 7157 lica na liječenju od zloupotrebe PAS. Posebno zabrinjavaju trendovi da se sve više mladih ljudi upušta u zloupotrebu novih droga, ne uzimajući u obzir posljedice i rizike. Složenost situacije povećava dostupnost novih droga na Internetu ali i tendencija da se među legalnim proizvodima pronalaze supstance koje imaju slična dejstva kao i nelegalne droge. Tako se kao pogodan primjer, navodi zloupotreba osvježivača vazduha, koji u svom sastavu ima određene psihoaktivne supstance. Ova zloupotreba je na teritoriji Hrvatske izašla iz domena rariteta i javlja se već kao trend, najčešće među petnaestogodišnjacima.

Ukoliko želite da pročitate cjelokupnu vijest, to možete učiniti posjetom na link:

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nove-psihoaktivne-droge-na-trzistu-ubojite-i-legalne-brojke-zvone-na-uzbunu-20181212?fbclid=IwAR1EsIFut4HtxDpluqAxx7uMD2jw9L3c5FNjWasvTZCD3Vb86g-iTaVhhzI