02.04.2019. Kolorado: Građani protiv prve nacionalne prostorije za ubrizgavanje heroina

Među svim uvrnutim, oksimoronskim teorijama ljevice, najradikalnija je njihova kampanja za borbu protiv opioidne pošasti pomaganjem ovisnicima „da se pucaju“. Oni ovo nazivaju “prostorijom za smanjenje štete” – kao da će ovisnicima koristiti pomaganje da ubrizgavaju ubojite droge u svoje vene. U tim prostorijama, predviđeno je da ovisnci dolaze, ulaze u kabinu i ubrizgavaju drogu. Dostupno medicinsko osoblje bi dalo antagonist (protivotrov) heroina ako se ovisnik predozira. I to se zove “spašavanje života”.

Ipak, moćni lideri u lobiranju vezanim za droge, Alijansa za politike o drogama (Drug Policy Alliance) i njena sestrinska grupa Akcija za politike o drogama (Drug Policy Action-DPA), svake godine zarađuju milione od kontraverznog milijardera Džordž Soroš-a (George Soros) i njegovih fondacija za otvoreno društvo da ubijede javnost i vladine zvaničnike da je otvaranje prostorija za ubrizgavanje teških droga, širom zemlje, najsamilosnija stvar koju možemo učiniti za korisnike droga.

Decenijama, Soroš je finansirao veoma uspješne inicijative za legalizaciju marihuane, državu po državu širom nacije. Međutim, najveći primalac doprinosa koji je Soroš dao „reformi droge“, u iznosu od 200 miliona dolara, je Alijansa za politike o drogama i njene podružnice da proguraju davanje igala i mjesta za ubrizgavanje. To je oko 5 miliona dolara godišnje za ovu neprofitnu organizaciju.

Soroš je „odigrao historijsku ulogu u evoluciji reforme politike o drogama od pokreta koji je bio na rubu američke politike koji je postao mainstream“, rekao je Itan Nadelman (Ethan Nadelmann), šef DPA. Nije slučajno, Nadelman je godinama bio izvršni direktor ACLU-a, također veliki korisnik Sorošovog bogatstva koje mijenja kulturu.

Ali Soroš i njegovi milioni koji guraju drogu naišli su na nekoliko prepreka. U oktobru prošle godine, tadašnji guverner Kalifornije, Džeri Braun (Jerry Brown), u jednom rijetkom trenutku stvarnosti, stavio je veto na prijedlog legislative o osnivanju prve nacionalne prostorije za ubrizgavanje droga u San Francisku. On je izjavio da “omogućavanje nelegalne i destruktivne upotrebe droga nikada neće funkcionirati … Ne vjerujem da će omogućavanje nelegalne upotrebe droga u centrima za ubrizgavanje koje sponzorira vlada – bez odgovarajućih uslova da se korisnik podvrgne liječenju – smanjiti ovisnost o drogama.”

U državi Filadelfija (Philadelphia), američko državno odvjetništvo pokrenulo je tužbu da se zaustavi otvaranje predloženog Safehouse “nadziranog mjesta potrošnje.” Bez obzira na to, oni traže 1,8 miliona kroz privatno finansiranje što ne bi trebalo da bude problem za Akciju za politikue o drogama, koja je prijavila skoro 43 miliona dolara u imovini u 2016. godini.

Nakon ova dva udara opozicije, zagovaračima ubrizgavanja droge potrebna je pobjeda. Zato su svoju pažnju usmjerili na Kolorado, gdje je Gradsko vijeće Denvera odobrilo prostorije za ubrizgavanje prošlog novembra. Međutim, za ovu mjeru je potrebna zakonska regulativa zakonodavstva Kolorada koja legalizira nelegalne teške droge, te se Ured američkog državnog odvjetništva u Koloradu i Uprava za borbu protiv droge tome snažno protive.

Oni su objavili zajedničku izjavu uspoređjujući nadzirane prostorije za ubrizgavanje sa “krek kućama” koje ne smanjuju smrtne slučajeve uzrokovane drogom, već su ih povećale u Vankuveru, u Kanadi, gdje postoje takvi objekti već više od 15 godina. U njihovom saopštenju javnosti se navodi: “Ovi objekti će privući dilere droge, seksualne predatore i druge kriminalce, što će u konačnici dovesti do uništenja okolne zajednice.” To je upravo ono što se dogodilo u Vankuveru oko InSite-a, objekta za ubrizgavanje koji je otvoren 2003. godine. Nema stvarnih podataka o tome da su te prostorije smanjile smrtne slučajeve zbog predoziranja drogom kao što to tvrde “reformatori” droga, zapravo upravo suprotno.

Hajde da slijedimo novac. Velike farmaceutske kompanije poput Adapt Pharma, Gilead Sciences i Amphastar su glavni donatori matičnom pokretu koji zagovara legalno ubrizgavanje, Koaliciji za smanjenje štete (Harm Reduction Coalition-HRC), sa uredima u Kaliforniji i Nju Jork-u. Nevjerovatno je da poreski obveznici Nju Jorka i Kalifornije preko svojih vlada obezbjeđuju 59% sredstava HRC-a. Soroš je također veliki donator; njegova Fondacija Otvorenog Društva (Open Society Faoundation) je najveća od nekoliko fondacija koje osiguravaju 27% sredstava HRC-a. HRC – Koalicija za smanjenje štete se fokusira na pisanje zakona i obuke za dijeljenje igala nazivajući to “razmjenama”, distribuciju naloksona za predoziranje heroinom i promovisanje “sigurnih objekata za ubrizgavanje” (SIF).

Kompanije za proizvodnju lijekova imaju ogromne finansijske uloge u prodaji proizvoda koji bi se koristili u svim predloženim prostorijama za ubrizgavanje droga. Amphastar, sa prihodom od 240 miliona dolara u 2017. godini, proizvodi dva tipa šprica unaprijed napunjenih naloksonom HCI, antagonistom (protivotrovom) heroina koji se koristi za oživljavanje ovisnika koji predozira. Adapt Pharma ima inovativnu varijantu antidota u vidu nazalnog spreja, koja je zaštićena 2016. godine kao NARCON nakon što ju je ubrzala Federalna uprava za lijekove.

Pošto je ovaj sprej za nos lak za korišćenje i ne ubrizgava se, ovaj inovativni proizvod ima ogromno potencijalno tržište kupaca za policijska odjeljenja, EMT, bolnice, prijatelje i bližnje osobe ovisnika od heroina – i prostorije za ubrizgavanje heroina. To će biti veliki izvor zarade dokle god opioidna “epidemija” nastavi rasti.

Prepoznavši ovo unosno tržište, farmaceutski gigant Emergent Bio Solutions brzo je kupio Adapt i rekao investitorima da kompanija “predviđa ukupan prihod od 779 do 784 miliona dolara…povećanje za 39% u odnosu na 2017 godinu.… prvenstveno zbog prodaje (vakcine protiv velikih boginja) i NARCAN Nasal spreja.” Emergent predviđa da će prihodi preći jednu milijardu dolara u 2019. godini.

Gilead Sciences, još jedan donator Koalicije za smanjenje štete, je farmaceutska kompanija koja je prijavila preko 26 milijardi prihoda u 2017. Od 23 lijeka koje proizvodi, 18 su ili lijekovi za HIV/AIDS (11) ili lijekovi za bolesti bubrega (7).

Ovo je značajno zato što su intravenski korisnici droga izloženi visokom riziku od HIV / AIDS-a, kao i riziku od bolesti i otkazivanju bubrega koje dovodi do smrti.

Razumni ljudi se možda pitaju: zašto Fondacija Džordža Soroša, DPA, JLJP i drugi pobornici smanjenja štete ne ulažu svoje milione u centre za rehabilitaciju da bi izliječili korisnike droga od ovisnosti koja ih ubija, umjesto da promovišu hardcore prostorije za ubrizgavanje gdje će nastaviti svoju spiralu smrti? Pa, oporavljeni ovisnici ne trebaju „protivotrov“ za heroin niti lijekove za otkazivanje bubrega- to je potrebno samo ovisnicima. A ovisnici su velika i brzo rastuća populacija.

Adapt Pharma i Gilead Sciences zapošljavaju šest lobista u „Statehouse-u“ Kolorada da promoviraju interese proizvođača lijekova. Adaptovi lobisti su Theresa Baillie, Jon Bloomfield i Mike Potestio, kako je navedeno u državnoj bazi podataka lobista. Lobisti Gilead Sciences-a su Moira Cullen, Christine R. Staberg. The Capstone Group zapošljava lobisticu Mary E. Marchun. Oni su neprofitna organizacija koja dijeli igle za ubrizgavanje. Počevši od 2006. godine, Kapstone je donirao skoro 85.000 dolara kandidatima u zakonodavstvu iz Kolorada, sa Stabergom, Marchunom ili Cullenom navedenim na svakom doprinosu.

Kapstone je dao skoro 1000 dolara kampanjama Brittany Pettersen, senatorke demokratske stranke koja je obećala da će predložiti zakon o prostorijama za ubrizgavanje droga.

Zakonodavno tijelo je odobrilo otvaranje prostorije za „razmjenu“ igala, gdje se zapravo dijele igle, koja je počela sa radom 2012. godine preko puta zgrade Kapitola u Denveru, što je prvi korak ka otvaranju prostorija za ubrizgavanje. Akcioni Centar za smanjenje štete (Harm Reduction Action Center-HRAC), uvijek željan da pomogne, također opskrbljuje ovisnike sterilnom vodom i metalnim posudicama za kuvanje heroina – sve što im još treba je njihov heroin, kokain ili metamfetamin. Samo što im još nije omogućeno da ga ubrizgaju tamo.

Lisa Raville vodi HRAC i pomogla je izraditi nacrt zakona o “nadziranoj upotrebi” na zakonodavnoj sjednici 2018. godine u Koloradu. Zakon, međutim nije prošao u Senatu jer su republikanci imali senatora više od demokrata. To se sada promijenilo i demokrate kontroliraju i Dom i Senat, dopuštajući da proguraju gotovo sve što žele, uključujući i prostorije za ubrizgavanje.

Peter Boyles i Steffan Tubbs, veoma utjecajni voditelji KNUS 710 am Radio talk showa, usprotivili su tome i zastupaju mišljenje da će to samo potaknuti dilere droge, beskućništvo, prostituciju, bol i bijedu kao u „zombi zoni“ koju su vidjeli na njihovom nedavnom putovanju u Vankuver. Nazivaju je “noć živih mrtvaca” – i imaju fotografije i video zapise na svojoj stranici No Safe Sites.

Još jedan glas protiv omogućavanja ubrizgavanja droge dolazi sa Facebook stranice “Get Er Done Right Colorado” (ja sam suosnivač). U januaru smo organizovali miting protiv otvaranja prostorija za ubrizgavanje heroina u blizini Kapitola i poslali e-mailove zakonodavacima sa opozicionim argumentima tako da građani mogu da iskažu svoju zabrinutost.

Ali vjerovatno su najuvjerljiviji glasovi mladih oporavljenih ovisnika iz neprofitne organizacije “180 Ministries”, u kojoj oporavljeni ovisnici provode godinu dana na rehabilitaciji, obnavljajući svoje živote. Intervjuisao sam nekoliko ovih mladića u oporavku i svaki od njih se bukvalno smijao ideji korištenja prostorije za ubrizgavanje dok su bili ovisnici. Razlog tome je: oni bi uvijek konzumirali u trenutku kada su kupili svoj heroin, ne čekajući da odu autobusom ili automobilom na drugu lokaciju. Rekli su da pomoći ovisniku da ubrizga više droge nije zaista pomoć. Budući da ovisnici o heroinu ubrizgavaju drogu 3 do 4 puta dnevno, olakšavajući im to samo ubrzava propadanje njihovih umova, ličnosti, tijela i na kraju im oduzima život. „Pomoć, a ne više heroina, jedini je način da se spasi ovisnik“, rekao je Dejvid Besi (David Bessey), direktor “180 Ministries” i bivši ovisnik. “Potpuno je suludo misliti drugačije.”

 

Joy Overbeck je novinar u Coloradu, autor i Townhall kolumnista sa doprinosom u: Washington Times, Daily Center, American Thinker, BarbWire i na drugim mjestima također. Više kolumni na https://www.facebook.com/JoyOverbeckColumnist  Twitter –  @JoyOverbeck1