02.10.2020. SAD: Objavljen Četvrti godišnji izvještaj o štetnosti legalizacije marihuane

Uoči prve predsjedničke debate, Pametni pristupi marihuani (eng. Smart Approaches to Marijuana – SAM) – najveća nacionalna neprofitna organizacija posvećena suprotstavljanju komercijalizaciji marihuane – objavila je svoj četvrti godišnji izvještaj o uticaju legalizacije marihuane danas, kao i prateći vodič osmišljen za edukaciju kandidata o politikama vezanim za marihuanu.

 

„U državama u kojima je trava legalna, vožnja pod uticajem je u porastu. Upotreba kod mladih je u porastu. Prijemi u hitnoj pomoći su u porastu. Godinama nećemo znati potpuni uticaj komercijalizacije, ali trenutni pokazatelji su obeshrabrujući. Važno je da javnost i kandidati na izborima to znaju”, rekao je dr. Kevin Sabet, predsjednik Pametnih pristupa marihuani (eng. Smart Approaches to Marihuana – SAM) i bivši viši savjetnik za politike o drogama u Obaminoj administraciji. “Ovaj izvještaj i naš sveobuhvatni vodič za kandidate – koji ćemo se potruditi da podijelimo svakom izabranom zvaničniku i kandidatu za federalni ured u cijeloj zemlji – imaju za cilj da se probiju kroz narativ koji Velika Marihuana uporno koristi: da je legalizacija bezazlena promjena politike.”

Prema izvještaju, u „legalnim“ državama od primjene legalizacije zabilježen je porast poremećaja uzrokovanih upotrebom kanabisa (eng.Cannabis Use Disorder – CUD) za 25% među osobama od 12 do 17 godina.

 

U državi Kolorado, koja je prva država koja je uspostavila komercijalno tržište marihuane, mnogi podaci veoma odskaču u odnosu na nacionalni prosjek. Na primjer, upotreba marihuane u prošlom mjesecu među mlađim odraslima u 2019. godini iznosila je 23% na nacionalnom nivou. Za Kolorado je iznosila 37%. Stopa poremećaja uzrokovanih zloupotrebom supstanci (eng.Substance Use Disorder – SUD), među osobama od 18 godina i starijima na nacionalnom nivou bila je 7,7%. Za Kolorado je iznosila 10,9%.

 

Komercijalizacija je dovela do stvaranja novih načina upotrebe marihuane. Značajna je upotreba isparivača marihuane (eng. marijuana vapes) – koja je bila u korijenu krize javnog zdravlja 2019. Ozljeda pluća povezana s upotrebom e-cigareta ili proizvoda za vaping (eng. EVALI) uzrokovala je smrt skoro 70 osoba i dovela do hospitalizacije 2.739 osoba od objavljivanja ovog izvještaja. Mnoge od ovih žrtava pretrpjele su oštećenja pluća od kojih se njihova tijela nikada neće oporaviti.

 

Nadalje, kako je komercijalizacija dovela do dramatičnog povećanja potencije proizvoda od marihuane i povećanja njihove dostupnosti, pozivi centrima za kontrolu trovanja u Koloradu, Masačusetsu i Vašigtonu zbog izloženosti marihuani porasli su 112,8%, 140% i 103,2% od legalizacije.

 

Upotreba marihuane među mladima drastično se povećala u posljednjih nekoliko godina, s tim što je upotreba “u prošlom mjesecu” od 2018. do 2019. godine među tinejdžerima porasla preko 72%. Prosječno 10% tinejdžera prijavilo je da je udisala paru marihuane u prošlom mjesecu u 2019. godini. U 2019. godini 2,4% tinejdžera je prijavilo kako udišu paru marihuane gotovo svakodnevno, što prevazilazi upotrebu cigareta i upotrebu alkohola na skoro svakodnevnoj osnovi u ovoj grupi.

 

Dodatno, “skoro svakodnevna upotreba marihuane” – kako je navedeno u istraživanju  Monitoring the Future (MTF) Univerziteta u Mičigenu – dramatično se povećala od 2018. do 2019. godine, 6,4% učenika 12. razreda, 4,8% učenika 10. razreda i 1,3% učenika 8. razreda prijavilo je “skoro svakodnevnu upotrebu marihuane” u 2019 godini. Povećanje skoro svakodnevne upotrebe marihuane među učenicima osmog razreda posebno je zabrinjavajuće: stope gotovo svakodnevne upotrebe u 2019. povećale su se za 85,7% od 2018. do 2019. (Miech i sur., 2019).

 

Upotreba marihuane “prošle godine”, kao i “prošlog mjeseca” kod osoba između 12 i 17 godina u “legaliziranim” državama povećala se od 2016./2017. do 2017/2018. (SAMHSA, 2019b). Prosječno 16,4% osoba od 12 do 17 godina u „legaliziranim“ državama prijavilo je prošlogodišnju upotrebu u 2017/2018, a prosječno 9,4% prijavilo prošlomjesečnu upotrebu. Ova povećanja daleko premašuju stope upotrebe marihuane među mladima od 12 do 17 godina u državama u kojima je marihuana i dalje ilegalna (SAMHSA, 2019b).

 

Iako je zagovarači i lobisti industrije marihuane redovno nazivaju ključnom komponentom napora socijalne pravde, legalizacija i komercijalizacija marihuane i dalje ne uspijevaju postići neku opipljivu mjeru socijalne pravde ili pravičnosti.

 

Oko šest puta je vjerovatnije da će osobe koje nisu bijele rase biti uhapšene zbog upotrebe droga nego bijelci. Dekriminalizacija marihuane i uklanjanje dosijea neophodni su za reformu socijalne pravde, ali komercijalizacija omogućava industriji ovisnosti vrijednoj više milijardi dolara da cilja ranjive zajednice.

 

Neke siromašne četvrti Denvera imaju jednu dozvolu za prodaju marihuane na svakih 47 stanovnika. Ugrožene zajednice, koje već ispaštaju zbog prodavnica alkoholnih pića na svakom uglu, mogle bi se zbog legalizacije suočiti s dodatnim problemom prodavnica trave u svakom bloku. Ova su pitanja složena s obzirom da je manje od 2% industrije na nacionalnom nivou u vlasništvu manjina. Vožnja pod uticajem marihuane i dalje predstavlja glavnu prijetnju javnoj sigurnosti kao rezultat legalizacije i komercijalizacije.

 

U Koloradu, smrtni slučajevi u saobraćaju povećali su se za više od 31% od 2013 godine. Porast smrtnih slučajeva u saobraćaju u državi podudarao se s porastom smrtnih slučajeva u kojima je vozač bio pozitivan na marihuanu (aktivni THC u krvotoku). Broj smrtnih slučajeva u saobraćaju u kojima su učestvovali vozači pozitivni na marihuanu u Koloradu povećao se sa 55 smrtnih slučajeva u 2013. na 115 smrtnih slučajeva u 2018. godini. U 2018. godini 18,2% svih smrtnih slučajeva u saobraćaju u Koloradu uključivalo je vozača koji je bio pozitivan na marihuanu.

U pet godina prije legalizacije u državi, vozači pod uticajem marihuane činili su oko 8,8% svih vozača koji su sudjelovali u smrtnim slučajevima u saobraćaju. Sljedećih godina stopa je skočila na oko 18%.

 

Istraživanje koje je provela Američka automobilska asocijacija (eng. American Automobile Association – AAA) pokazalo je da samo 70% vozača smatra vožnju sat vremena poslje korištenja marihuane izuzetno opasnom ili vrlo opasnom, u poređenju sa 95,1% ispitanika koji su smatrali da je vožnja pod uticajem alkohola iznad zakonske granice izuzetno ili vrlo opasna.

 

Mnoge  države koje su legalizirale marihuanu nisu usvojile zakone ili smjernice prije legalizacije marihuane, ostavljajući policajce u mraku dok su zakonodavci sustizali opasne trendove. Kao rezultat, sigurnost na putu je ugrožena.

 

Zagovornici komercijalizacije već dugo tvrde da će legalizacija smanjiti aktivnost marihuane na crnom tržištu u „legaliziranim“ državama. Međutim, legalizacija i komercijalizacija marihuane doveli su do veće aktivnosti na crnom tržištu nego ikad prije.

 

Prema izvještaju, sve više je zastupljena ilegalna marihuana porijeklom iz „legalnih“ država. Između jula 2015. i januara 2018. godine, 14.550 kilograma ilegalno prenešene marihuane iz Oregona, vrijedne približno 48 miliona dolara, zaplijenjeno je na putu za 37 različitih država (ORIDHIDTA, 2018). Predstavnici zakona u Koloradu 2018. godine su zaplijenili 6.150 tona marihuane. Zvaničnici su zabilježili 25 različitih država kojima je marihuana bila namijenjena (RMHIDTA, 2019).

 

U svom Nacionalnom izvještaju o procjeni prijetnje droga za 2019. godinu, Uprava za borbu protiv droga (eng. Drug Enforcement Administration [DEA], 2020a) zaključila je da države s najvećim brojem zapljena marihuane jesu one s glavnim graničnim prijelazima ili države sa tržištima za medicinsku ili rekreativu upotrebu marihuane.

 

Nadalje, „legalna“ tržišta marihuane su magneti za strane kartele i trgovce drogom. U Kaliforniji vlasti sumnjaju, na osnovu telefonskih zapisa i aktivnosti deviznog prenosa, da je ilegalna aktivnost marihuane vezana za kartele Sinaloa i La Familia Michoacana (Magdaleno, 2018). U 2018. godini, radna grupa za trgovinu drogom visokog intenziteta Oregon – Ajdaho identificirala je 58 organizacija za trgovinu drogom (eng.  drug trafficking organizations – DTO) sa stranim, ali i domaćim vezama.

 

Konačno, iako su države možda legalizirale marihuanu, ogromna većina lokaliteta u Kaliforniji, Koloradu, Mičigenu i Oregonu odustala je od dopuštanja prodaje marihuane, pokazujući da postoji značajan pomak protiv komercijalizacije marihuane na lokalnom nivou.

 

Izvor: https://learnaboutsam.org/