07.01.2020. SAD: Sve je više mladih koji voze pod utjecajem kanabisa

Poznato je da su američke ceste za praznike nesigurnije, a legalizacija kanabisa još bi više mogla pogoršati postojeću situaciju. Gotovo polovica adolescenata koji redovito konzumiraju kanabis priznaje da ‘napušeni’ sjedaju za volan.

Prema rezultatima nacionalnog istraživanja o rizičnom ponašanju mladih, dva puta više adolescenata priznaje da vozi pod utjecajem marihuane nego što priznaje da pije i vozi.

Gotovo 13% vozača adolescenata navodi da su tijekom prošlog mjeseca ‘napušeni’ upravljali vozilom, u usporedbi s 5% koji su rekli da su vozili pijani.

“Kanabis može narušiti kognitivne sposobnosti koje su ključne za sigurnu vožnju”, kaže dr. Motao Zhu, profesor epidemiologije na Fakultetu za javno zdravstvo Državnog sveučilišta Ohio. “Ovo je ozbiljno pitanje koje zahtijeva našu pozornost.”

Val legalizacije kanabisa koji je zahvatio SAD vjerojatno je pridonio ovom problemu čineći kanabis dostupnijim nego ikad prije. Dvije trećine saveznih država donijele su zakone kojima se legalizira uporaba kanabisa u medicinske ili rekreacijske svrhe.

“Kanabis je dostupniji putem legalnih kanala. Možda adolescenti smatraju da kanabis nije toliko štetan kao što su mislili u prošlosti”, kaže Zhu.

Za potrebe istraživanja Zhu je analizirao odgovore više od 6 800 učenika starijih od 14 godina koji su 2017. godine sudjelovali u Istraživanju o rizičnom ponašanju mladih. To je nacionalno istraživanje koje redovito provode američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svaki osmi vozač adolescent koji povremeno konzumira kanabis rekao je da je u posljednjih mjesec dana vozio pod utjecajem kanabisa. Među adolescentima koji redovito konzumiraju kanabis, njih 49% je reklo da su vozili ‘napušeni’.

Helen Witty, nacionalna predsjednica udruge Majke protiv vožnje u pijanom stanju (MADD), kaže da se njezina organizacija morala okrenuti prema problemu kanabisa, kako bi pomogli adolescentima i roditeljima da shvate da nije sigurno voziti dok su ‘napušeni’.

MADD je programe za alkohol sada prilagodio i za alkohol i kanabis, kako bi ljudi bili barem informirani.

“Oštećenje je oštećenje”, kaže Witty. “Teško se fokusiraš. Teško se zadržavaš u traci. Postoje sve vrste prostornih nejednakosti – možda misliš da je nešto dalje kad nije. Možda ubrzavaš i nemaš pojma da ubrzavaš. Sve važne vještine potrebne za vožnju su zahvaćene, pogotovo kad su alkohol i kanabis u kombinaciji.”

Ne postoji brzi test koji policija može koristiti za utvrđivanje intoksikacije kanabisom, poput alkotesta za pijenje. Nema standardnih testova, no već su klasični testovi prst-nos i hod po crti dovoljni. Studija otkriva da nema statističke razlike po pitanju spola. Naime, pod utjecajem kanabisa jednako voze i mladići i djevojke.

Izvornik: Li L, Hu G, Schwebel DC, Zhu M. Analysis of US Teen Driving After Using Marijuana, 2017. JAMA Netw Open. 2020;3(12):e2030473