09.11.2018. Kanada: SAM pokrenuo novi projekat na dan kada je Kanada legalizirala marihuanu

Kanada je, uprkos internacionalnim sporazumima kojima se zabranjuje legalna prodaja marihuane, postala najveći sponzor marihuane na svijetu, legalizirajući njenu komercijalnu prodaju. Kao odgovor na to, zabrinuti građani, aktivisti i eksperti iz oblasti javnog zdravstva  okupili su se u Vancouver-u kako bi najavili pokretanje “watchdog” grupe za praćenje posvećene brojanju troškova komercijalizacije marihuane, te pomoći Kanađanima kojima je ona potrebna.

“SAM Canada Pot Watch” će pomoći Kanađanima da se kreću kroz stvarnu naučnu istinu o marihuani, te će uputiti na pravne, zakonodavne i druge olakšice za Kanađane kojima naškodi današnja visokopotentna marihuana.

„Kanada ne samo da krši internacionalne zakone komercijalizirajući marihuanu, već dopušta novoj industriji – “Big Marijuana” – da raste i napreduje“, rekao je Dr. Kevin Sabet, osnivač i predsjednik Pametnih pristupa marihuani (Smart Approaches to Marijuana – SAM). „Kako sve više Kanađana bude doživljavalo negativne efekte – pasivno pušenje, nesreće na poslu, automobilske nesreće, smanjenje školskih učinaka, gubitak produktivnosti, i drugi problemi – uvjeren sam da će politika biti preokrenuta na vrijeme. Za sada, pomoći ćemo u dokumentovanju stvarnih troškova ove politke. Watchdog grupa će pomoći da se vlada i industrija pozovu na odgovornost“.

„Trebamo biti svjesni onoga šta se desilo našim južnim susjedima pod legalizacijom“, rekla je Pamela McColl, predsjedavajuća SAM Canada. „Vožnja pod uticajem droge će se povećati. Nesreće na poslu će se povećati. Djeca i populacije sa niskim prihodima će biti targetirane. Na našoj je koaliciji da osiguramo da Kanada ostane sigurna i zaštićena od interesa Velike Marihuane (Big Marihuana) koja je motivisana isključivo profitom.

Ovaj projekat će poslužiti kao prijeko potreban nadzor nad industrijom koja se brzo širi. Kao što smo vidjeli u Sjedinjenim Državama, industrija marihuane ulaže velike količine novca u biranje zakonodavaca koji podržavaju marihuanu, te lobiraju za smanjenje regulativa kako bi izvukli veći profit.

“Mi ćemo nastojati da osvijetlimo ona mjesta za koja bi industrija voljela da ostanu mračna i da otkrijemo istinu o tome šta komercijalizacija radi našoj državi,“ rekla je McColl. „Pomoći ćemo Kanađanima da dobiju pomoć  i vođstvo koje trebaju da bi mogli da se nose sa ovom opasnom politikom bez presedana“.

Izvor: https://learnaboutsam.org/