14.04.2020. Velika Britanija: Pušenje i COVID-19

Autor: Dr. Claire Steves

Pušenje vas može izložiti većem riziku od COVID-19, a evo i zašto. Dr. Claire Steves, vanredni klinički predavač na King’s College London i njen istraživački tim dijele najnovija otkrića.

Svi znamo da COVID-19 pogađa pluća i da pušenje štetno utiče na rad pluća. Značajnije, znamo i da pušači imaju manje elastična pluća, što znači da bi mogli biti u većem riziku ako obole od neke ozbiljne bolesti. Iznenađujuće, do sada je sprovedeno samo pet istraživanja, a sva su sprovedena u Kini, o tome u kakvoj su vezi pušenje i rizik od obolijevanja od COVID-19. U najvećem od njih uzorak je bio nešto više od 1000 pacijenata.

Zahvaljujući aplikacijama za praćenje simptoma COVID-a (COVID Symptom trackers), sada imamo podatke o 1,5 miliona ljudi iz cijele Velike Britanije. Ovi podaci pokazuju da, pušenje značajno povećava rizik od samo-dijagnosticiranog COVID-19, za oko 26%, ako uzmemo u obzir tipične simptome (groznicu i uporni kašalj). Druga istraživanja pokazuju da je rizik od ozbiljne bolesti vjerojatno još veći.

Šta da radimo u vezi s ovim? Teško je prestati pušiti čak i u najboljim vremenima, ali možda je upravo sada pravo vrijeme. Prestanak pušenja možda neće promijeniti strukturu pluća ako već postoje oštećenja, ali vrlo brzo dolazi do promjena u nivou upale i elastičnosti, što znači da je protok kiseonika u krvi znatno efikasniji u roku od nekoliko sedmica. To bi moglo biti ključno za prevladavanje COVID-19. Kada će biti bolje vrijeme da prestanete ako ne sad?

Ako vi ili vama bliska osoba želite da prestanete pušiti, dobra je ideja nabaviti neki oblik nikotinske zamjene. Ne predlažemo udisanje nikotinske pare (vaping) jer postoje dokazi o štetnosti, ali flasteri, žvakaće gume ili inhalatori postižu zaista dobre rezultate.‍

Dr. Claire je konsultant u oblasti gerijatrije u NHS Fondaciji Guys i St Thomas te vanredni klinički predavač na King’s College London.

Izvor: https://covid.joinzoe.com/