16.10.2019. Crna Gora: Zabranjavajuća stopa kockanja među adolescentima

Autor vijesti: Nikola Mijušković, Preporod

Nedavno je sprovedeno istraživanje pod nazivom “Rasprostranjenost kockanja među mladima u Crnoj Gori”, a realizator je bio Institut za javno zdravlje iz Podgorice. Najvažniji istraživački nalaz je pokazao da čak 42.3% učenika trećeg razreda srednje škole upražnjava igre na sreću, dok se još 9.4% njih, često kladi u kladionicama ili na tomboli. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da se praktično svaki drugi mladi čovjek u CG bavi aktivnostima koje u sebi imaju elemente kockanja.

Inače, pomenuto istraživanje je realizovano u sklopu projekta “Prevencija kockanja među mladima”, a pokazalo se i to da djeca već sa 12 godina počinju da kockaju. Zabrinjava činjenica da je prisutan i komorbititet, tj., da je ovo ponašanje često povezivo i sa drugim negativnim obrazcima kao što su krađa, pozajmljivanje novca, ekonomsko nasilje nad vršnjacima.

Što se tiče ostalih relevantnih podataka, istraživanje je pokazalo da 48.3% učenika nikada ne igra na sreću, dok se 42.3% učenika kocka, a 9.4% srednjoškolca često upražnjava tu vrstu zabave. Podaci pokazuju i to da je kockanje ili klađenje statistički značajno češće prisutno kod ispitanika muškog pola, međutim, podaci pokazuju i da gotovo svaka treća djevojka to radi. U istraživanju su bili prisutni i podaci o zastupljenosti kocke među tinejdžerima u odnosu na mjesto prebivališta. Pokazalo se da južna regija prednjači u odnosu na centralnu i sjevernu.

Više o rezultatima ovog istraživanja možete saznati na ovom linku.