18.11.2022. Srbija: Održan Drugi regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga

Od 08.11. – 10.11.2022. godine, u Hotelu Mona Plaza u Beogradu, održan je Drugi regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga. Organizatori i domaćini ovog značajnog događaja su bili udruženja Proslavi Oporavak iz Bosne i Hercegovine, Preporod iz Crne Gore, Izlazak iz Srbije i Kancelarija za borbu protiv droga Republike Srbije. Forum je održan u ukviru regionalnog projekta Biram Oporavak pod pokroviteljstvom Svjetske federacije protiv droga.

Na forumu je učestvovalo preko 200 profesionalaca iz oblasti ovisnosti i oporavka, te predstavnika relevantnih javnih institucija kao i nevladinog sektora. Učesnici su imali priliku slušati primjere dobre prakse kao i mnogobrojna istraživanja zasnovana na dokazima koje su prezentirali renomirani stručnjaci iz Evrope i regije. Sam forum je bio fokusiran na oporavak od ovisnosti ali se govorilo i o aktuelnim temama poput tretmana u klinikama, trenutnim liberalnim politika o drogama i njihovoj implementaciji, novim zavisnostima, kao i stigmi koja je zastupljena među profesionalcima koji rade u ovoj oblasti.

Nakon Prvog regionalnog foruma održanog u novembru 2019. godine ponovo se pokazalo koliki je značaj ovakvih regionalnih događaja i koliko je bitna razmjena najboljih praksi i iskustava, umrežavanje, jačanje partnerstava, kreiranje novih inicijativa, pronalaženje rješenja koji bi mogli doprinijeti smanjenju ponude i potražnje za drogama, poboljšanju usluga osobama ovisnim o drogama u procesu oporavka , te promociji oporavka od ovisnosti koje je i dalje zbog same stigme velika nepoznanica.

Forum je od svog početka, kada je otvoren svjedočanstvom djevojke čija je majka dugo godina bila ovisna o heroinu, pa do samog kraja i zaključcima vezanim za različitosti tretmana, obilovao kako značajnim naučnim podacima tako i emocijama što je pokazalo koliko svi mi bez obzira na iskustvo, godine staža i profesionalizam treba da saosjećamo, pomažemo  i podržavamo kako bi osobe ovisne o drogama ušle u proces oporavka, napredovale u istom i time doživjele sopstveni razvoj koji zasigurno može da utiče na smanjenje potražnje o drogama i stigme prema ovoj problematici uopšteno.

Za više informacija o događaju posjetite link: 2. Regionalni forum o ovisnosti i oporavku – Biram Oporavak