19.05.2020. Velika Britanija: Udvostručen broj poziva za pomoć od strane djece roditelja ovisnih o alkoholu

Velika dobrotvorna organizacija u UK koja pruža podršku djeci osoba ovisnih o alkoholu izjavila je da se suočava sa porastom broja poziva mladih koji su zarobljeni u toksičnim i nasilničkim domaćinstvima tokom izolacije.

Nacionalno udruženje za djecu osoba ovisnih o alkoholu (eng. National Association for Children of Alcoholics – NACOA) izražava zabrinutost da mreže podrške za djecu iz ranjivih kategorija koje zbog izolacije uzrokovane pandemijom koronavirusa rapidno opadaju.

Sky News je primio desetak e-mailova od djece (čiji su identiti zaštićeni) koja kažu da su im roditelji imali recidiv nakon više godina i da prolaze kroz tešku psihološku borbu bez odmora koji im inače pružaju škola i prijatelji.

Ambasador NACOA-e Josh Connolly izjavio je da se dobrotvorna organizacija suočava sa situacijom koju je nazvao “božićnim fenomenom”, kada pozivi opadaju do praznika, a zatim naglo porastu.

Rekao je da je došlo do izrazito naglog porasta broja poziva u kojima pozivatelji traže pomoć prvi put kao i poziva u kojima uplašena djeca nekoliko puta zovu i spuštaju slušalicu prije nego što progovore.

“U proteklih 10 dana pozivi su se udvostručili, a mi smo to očekivali i planirali u skladu sa tim, jer upravo to se događa”, rekao je.

“Ljudi pokušavaju biti pozitivni i graditi nadu da svi prolaze kroz ovu situaciju, tako da će sve biti u redu, ali onda stvarnost pogađa i broj poziva raste.”

U protekloj sedmici NACOA je odgovorila na 120 poziva za pomoć od strane mladih osoba – u poređenju sa manje od 60 poziva sedmicu ranije. I dobrotvorna organizacija djeluje u znatno smanjenom kapacitetu, sa samo dva obučena volontera na licu mjesta koji odgovaraju na pozive nekoliko sati dnevno.

Nedovoljno izveštavanje znači da je stvarni broj djece kojoj je potrebna pomoć vjerovatno mnogo veći, rekao je gospodin Connolly.

Sky News su pročitali email osamnaestogodišnjakinje koja govori da se ‘zaista muči’ zato što je nakon 10 godina njena majka ponovo počela piti.

“Na drugoj sam godini studija…očito provodim sve vrijeme tamo u toku semestra, a ljetne periode putujući i radeći da izbjegnem odlazak kući,” napisala je.

“Međutim, sa nedavnom krizom, više vremena provodim kući i moja majka je u gorem stanju nego ikad, vrlo ogorčena i nasilna prema meni. Trenutno se osjećam vrlo usamljeno i izolovano i ne znam kome da se obratim.”

Jedna djevojka je napisala kako je njen otac počeo “praviti zalihe vina i naručivati ogromne količine piva”, dok je druga izjavila da se zbog COVID-19 boji da odvede majku ovisnu o alkoholu u bolnicu.

Ovi strahovi su vidljivi i na internetu – Facebook grupe podrške za bliske osobe ovisnika o alkoholu su preplavljene komentarima o članovima porodice koji su imali recidiv nakon gubitka podrške grupa koje se održavaju uživo, poput Anonimnih Alkoholičara.

Rezultati istraživanja organizacije Alcohol Change UK pokazuju da je jedna od pet osoba koje aktivno piju izjavila da pije više otkada su mjere izolacije uvedene.

Opijanje njihovih roditelja utiče na isti postotak mladih osoba u UK i u “normalnim” vremenima, izjavljuje NACOA.

Gospodin Connolly je djeci koja su pogođena ovim problemom poručio: “Pobrinite se da sebe i svoju dobrobit stavite na prvo mjesto, koliko god možete, zato što se lako uplesti u pokušaje da kontrolišete situaciju, ali vaše mentalno zdravlje je vaš prioritet. 

“I zapamtite, niste sami.”

Na web stranici NACOA nalaze se savjeti vezani za COVID-19, za djecu koja se bore sa problemima uzrokovanim pijenjem u njihovom domu.

Gospodin Connolly pozvao je sve osobe koje trebaju pomoć da nazovu anonimnu telefonsku liniju NACOA-e ili da pošalju e-mail na helpline@Nacoa.org.uk

Izvor: https://news.sky.com/