21.05.2018. Srbija: Nova droga “GALAXY”, “RAINBOW” izaziva GUBITAK PAMĆENJA I ZASTOJ SRCA

U regionu se pojavila nova opasna droga, koja ima jake halucinogene efekte, a kod onih koji je konzumiraju može da izazove gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. Reč je o mešavini tri psihoaktivne supstance, od kojih su dve u Srbiji već odavno zabranjene.

Srpsko Ministarstvo zdravlja je preko Sistema ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama, dobilo informaciju da je u Hrvatskoj, tačnije u Osjeku, zaplenjena plastična kesica sa biljnom mešavinom.

– Forenzičkom analizom je potvrđeno da sadrži diphenidin u kombinaciji sa 5F-MDMB-PINACA, kao aktivnom komponentom i MDMA u tragovima – kaže za “Blic” dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Inače, komponenti 5F-MDMB-PINACA je upravo droga koju je Srbija prva u svetu pronašla, zaplenila i o tome upozorila ostale zemlje sveta. Reč je o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu 800 puta jačem od mPodaci iz evropskog Sistema ranog upozoravanja navode da je ova nova supstanca u posledenje dve godine identifikovana u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Španiji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

– Sinteza difenidina je prvi put zabeležena još 1924. godine. Klasifikovan je kao antagonist NMDA receptora i primenjuje se u medicini kod neurotoksičnih stanja. Diphenidin je supstanca diariletilaminske klase, koja izaziva halucinogene efekte, bizarne pojave, gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. U Srbiji nije bilo zaplena, niti trovanja difenidinom. U toku je proces za stavljanje difenidina na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kako bi se pravovremeno sprečile posledice zloupotrebe ove supstance – objašnjava dr Janković.

Ona navodi da je Ministarstvo zdravlja u poslednjih šest meseci, u saradnji sa forenzičkim laboratorjama u Srbiji, Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga i Međunarodnim biroom za kontrolu narkotika, zabranilo 18 novih psihoaktivnih supstanci.

– Većina su sintetički kanabinoidi, čija upotreba može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice. Poseban akcenat Ministarstva zdravlja je na jačanju preventivnih programa kroz niz edukativnih i sportskih aktivnosti, čiji je cilj unapređenje mentalnog i fizičkog razvoja mladih – ističe Janković.

Che Sballo, Vertex, Galaxy, Rainbow, samo su neki od uličnih naziva sintetički kanabinoidi koji su zabranjeni u proteklih pola godine.

Radi se o mešavinama bilja koje se reklamiraju kao “egzotični mirisi” uz čestu napomenu da nisu za konzumaciju. Primera radi, to su osveživači prostorija, koji su se mogli nabaviti u indijskim šopovima. Sadrže sintetske kanabinoide, koji su i do 100 puta jači od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine.

Konzumiranjem ovih psihoaktivnih supstanci javlja se euforija, izražena komunikativnost, ubrzano disanje i rad srca, ali i uznemirenost.

– U Evropskoj uniji je prijavljeno preko 150 vrsta sintetičkih kanabinoida. Oni se proizvode najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi. Od svih zaplenjenih supstanci u 2014. godini, jedna trećina su bili sintetički kanabinoidi. Zaplenjeno je 1,6 tona ovih droga – kaže dr Janković.

Izvor: https://www.blic.rs/