23.08.2019. Srbija: Sprej protiv predoziranja drogom

Pojava novog leka protiv efekata narkotika prilikom predoziranja u vidu spreja za nos izazvala je dosta veliko interesovanje širom sveta.

Sprej sadrži lek nalokson-hidrohlorid koji zaustavlja ili preokreće efekte narkotika prilikom predoziranja. Ovo je prvi lek u vidu spreja za nos koji ima jednostavnu i laku primenu i može puno pomoći članovima porodica korisnika narkotika, kao i hitnim službama prilikom intervencija kod pacijenata koji su predozirani drogom.

Smrt uzorkovana predoziranjem je, prema podacima FDA, veoma veliki problem u svetu i u Americi. Samo u Americi, 44 osobe svakog dana umru od predoziranja.

Veoma je teško probuditi predoziranu osobu. Kod takve osobe disanje je slabo (plitko) i onda totalno prestaje. U takvim slučajevima, bez medicinske pomoći, nastupa sigurna smrt. Brza primena leka u vidu spreja totalno budi osobu iz stanja predoziranja, tj. iz smrtne situacije, za dva minuta, što je po svim zdravstvenim standardima prihvatljivo.

Ranije je ovaj lek bio u upotrebi kao injekcija, pa su dobri rezultati njegovog efekta unapredili razvoj leka u vidu spreja za nos. Jedna doza prskanja spreja u nozdrvu jednaka je jednoj injekciji koja je ranije bila u upotrebi. Razlika je samo u prostijem i mnogo bržem korišćenju. Sprej može da upotrebi svaka osoba bez problema, dok injekcije može da ubrizga samo osposobljena osoba.

Lek u vidu spreja može se davati i odraslima i deci, uz upozorenje da po davanju leka životno ugroženoj osobi, obavezno treba pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Naučnici, zdravstvene ustanove i organizacije koji su analizirali rezultate dejstva pomenutog spreja, slažu se da će ovaj sprej bez sumnje spasti mnoge živote. Međutim, naglašava se da je prevencija i život bez droge glavni cilj, ali u sadašnjoj situaciji lek u vidu spreja za nos može imati važnu ulogu u spasavanju ugroženih od sigurne smrti.

Izvor vesti: Krstarica