26.06. Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama

Generalna skupština UN-a je 1987. godine proglasila 26. juni za Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama, sa ciljem jačanja djelovanja i saradnje u izgradnji društva bez droga.

U BiH ne postoji jedinstveni registar ovisnika o drogama, ali Udruženje Proslavi Oporavak je na press konferenciji održanoj u cilju obilježavanja 26.06. objavilo analizu dvogodišnjeg rada besplatnog i anonimnog savjetovališta i telefonske linije za problematiku ovisnosti.

Uočeno je da je zabrinjavajuće velik postotak maloljetnika koji su se odlučili potražiti pomoć, kojih je skoro 17%, te je postotak mladih osoba 68,6 %, što predstavlja duplo veći broj od broja osoba koje spadaju u skupinu preko 29 godina. Zaključeno je da ovisnici sada traže pomoć po prvi put mnogo ranije, te da je kod većine kontakt sa savjetovalištem prvi vid pomoći koji su ikad zatražili.

Ovo je uzrokovano dijelom zbog spuštanja dobne granice prvog uzimanja psihoaktivnih supstanci, na zastrašujućih 13-15 godina, a dijelom i zbog rastuće potencije kanabisa i amfetamina čije štetne efekte na mentalno i fizičko zdravlje roditelji uočavaju mnogo ranije. 38,5 % osoba koje su potražile pomoć u Savjetovalištu navele su da problematično koriste amfetamin, a 20% njih heroin, što predstavlja veliku razliku u odnosu na trendove od prije samo nekoliko godina. Ipak najveći je procenat osoba, čak 44,5%, koje su potražile pomoć zbog ovisnosti o kanabisu.

Prošle godina IPSOS je za Ministarstvo sigurnosti BiH uradio istaživanje o prevalenciji i načinima upotrebe opojnih droga među opštom populacijom (GPS – General Population Survey) Bosne i Hercegovine čiji su rezultati tek objavljeni, a koji takođe ukazuju na trend porasta upotrebe kanabisa i amfetamina.

Našu kampanju obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama  su podržali mnogi mediji, tv kuće, portali i radio stanice širom BiH. Medijska podrška nam je od krucijalnog značaja za podizanje vidljivosti besplatnih i anonimnih servisa dostipnih u zajednici, kako  bi uticalo na osobe i porodice, a naročito one iz ruralnih dijelova države, da se odluče potražiti pomoć. Istaknuto je da svi kojima je pomoć za oporavak od ovisnosti o drogama potrebna, kao i oni kojima su potrebne informacije, mogu kontaktirati Savjetovalište putem besplatne i anonimne telefonske linije 0800 28 000 i web stranice  www.biramoporavak.com.

Gostovanje Predsjednika Udruženja Borislava Goića u emisiji “Dan uživo” na  televiziji N1 možete pogledati na linku ispod:

Autor vijesti: Mulka Nišić