Finska: Zloupotreba amfetamina dostigla rekordan nivo 

Prema polijcijski podacima, po prvi put, saobraćajni prekršaji povezani sa drogom prevazišli su prekršaje uzrokovane upotrebom alkohola.

Upotreba amfetamina u glavnom gradu utrostručila se od 2013. godine, a zloupotreba droga dostigla je rekordne nivoe za vrijeme krize koronavirusa, pokazala je analiza otpadnih voda Nacionalnog instituta za zdravlje i socijalnu dobrobit (eng. National Institute for Health and Welfare  – THL).

Uprkos ograničenjima i preporukama vezanim za koronavirus, nije zabilježeno smanjenje upotrebe nedozvoljenih droga koje agencija redovno prati, prema forenzičkom toksikologu THL-a Teemu Gunnar-u.

“Nema načina da se dokaže da je povećanje u upotrebi amfetamina povezano s vanrednim okolnostima koje je uzrokovala kriza koronavirusa. Ali, činjenica je da se amfetamin koristio u većim količinama tokom proljetnog perioda nego ikad prije – barem u glavnom gradu”, kazao je Gunnar u izjavi objavljenoj u četvrtak.

Od svih droga koje agencija testira, amfetamin je bio najčešće pronađena droga u THL-ovoj analizi otpadnih voda.

Slična istraživanja od proteklih godina otkrila su dramatično povećanje u upotrebi kokaina u glavnom gradu tokom 2013-2019. U međuvremenu, upotreba droge poznate kao ecstasy povećala se tokom 2013-2015, ali je prema podacima agencije, ostala na stabilnom nivou.

Redovna analiza otpadnih voda koju provodi THL prikuplja podatke o ukupno 27 gradova širom zemlje, ali su u četvrtak objavljeni rezultati samo za područje Helsinkija. Ostali podaci bi trebali biti objavljen na jesen.

Krvična djela zbog droge u porastu

Broj krivičnih djela povezanih sa zloupotrebom droga povećao se posljednjih nekoliko godina i čini se da se taj rast nastavlja, prema inspektoru policijske uprave Teemu Saukkoniemi.

Rekao je da, na primjer, prekogranična ograničenja putovanja, izgleda, nisu uticala na nivo upotrebe droga, a zapravo je došlo do povećanja.

Jedan od nedavnih znakova tog razvoja bio je kada je, tokom prvih par mjeseci u godini, broj saobraćajnih prekršaja povezanih sa drogom premašio broj krivičnih djela povezanih sa vožnjom pod uticajem alkohola. 

Saukkoniemi je rekao da su, na državnom nivou, droge bile uključene u više od 55% slučajeva pod sumnjom za vožnju u alkoholiziranom stanju tokom januara-aprila, dok je u Helsinkiju uključenost droge u takvim slučajevima bila veća od 72%.

Ukupan broj saobraćajnih prekršaja povezanih s drogom tokom januara-aprila ove godine iznosio je 3.525, što je za 846 više nego 2019. godine.

U međuvremenu, broj prekršaja zbog vožnje u alkoholiziranom stanju smanjio se za više od 50% od početka 2000-ih, dok su se krivična djela zbog upotrebe droga više nego udvostručila tokom 2013-2019.

Međutim, policijski odbor je naglasio da je ovaj  porast u proljetnom periodu nastao i zbog činjenice da su policijski službenici imali više vremena da intervenišu u incidentima gdje postoji sumnja za vožnju u alkoholiziranom stanju, na primjer, zbog otkazivanja policijske obuke povezano sa koronavirusom.

Odbor je također istaknuo da je smanjeni promet zbog ograničenja povezanim sa koronavirusom olakšao uočavanje ovakvih vozača.

Izvor: https://yle.fi/