MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI 15.11.-15.12.

Mjesec borbe protiv ovisnosti se obilježava u periodu od 15. novembra do 15. decembra. Svake godine, u navedenom periodu, Udruženje PROSLAVI OPORAVAK sprovodi niz aktivnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zloupotrebe droga te time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv zloupotrebe droga i ovisnosti kontinuiranim iniciranjem zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Ove godine, jedna od aktivnosti je implementirana 08.12., volonterskim angažmanom učenika i učenica Gimnazije Obala Sarajevo Učenici i učenice su se okupili u našem Udruženju gdje smo razgovarali o značaju obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, ulozi nevladinog sektora, te aktivnostima Udruženja. Nakon toga su u malim grupama posjetili Domove zdravlja, Centre za mentalno zdravlje, Centre za socijalni rad i Službe za zapošljavanje na cijelom području Kantona Sarajevo.

Pored upoznavanja sa ulogom navedenih institucija u borbi protiv ovisnosti, a i uopšteno njihovim djelovanjem, učenici i učenice su, postavljanjem plakata i dijeljenjem letaka, promovisali besplatnu i anonimnu telefonsku liniju Udruženja PROSLAVI OPORAVAK 0800 – 28 000. Jedan od ciljeva je bio i poboljšati saradnju sa navedenim ustanovama, te da sve osobe koje se suočavaju sa problemom ovisnosti, kao i članovi njihovih porodica imaju priliku vidjeti ovaj besplatni broj i potražiti pomoć.

Obzirom da se 05.12. obilježavao i  Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak pitali smo volontere kakvo je ovo iskustvo bilo za njih,  a oni su odgovorili sljedeće:

Dok smo volontirali sa organizacijom Proslavi Oporavak upoznali smo se sa dosta nepoznatih tema koje smo sada shvatili šta znače. Otvorili smo vidike za razne probleme sa kojima se ljudi u ustanovama u kojima smo volontirali susreću. Osjećali smo se da pomažemo osobi kojoj je potrebna pomoć, osobi koja se slučajno može zadesiti u jednoj od prostorija sa plakatom kojeg smo mi okačili. I taj trenutak nam pokazuje koliko je bitno da svi shvate da imaju nekoga tu uz njih, ko će im pomoći proći kroz težak period svog života.” 

 

Ovo volontiranje mi je pružilo da spoznam malo drugačiju interakciju sa ljudima i da širim svoje vidike. Imala sam priliku da učestvujem u projektu koji može pomoći nekom slučajnom prolazniku kojem treba pomoć. Zahvalna sam na prilici koja mi je pružena.

Jedno jako lijepo iskustvo, prvenstveno što smo se zbližili sa školskim kolegama iz starijih i mlađih razreda. Obišle smo ustanove/lokcije na koje ranije nismo išle te samim time naučile i nešto novo. Jako lijepa avantura, druženje i novo iskustvo za nas”.

Zahvaljujemo se vrijednim volonterima i volonterkama na njihovom doprinosu obiljažavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti.