31.01.2018. Srbija: NEVIĐENI SKANDAL- Deca se na Instagramu hvale DROGOM

U školi, kod kuće uz lektiru, a naročito drsko ispred policijskih kola, tinejdžeri iz Srbije uživaju u opojnim supstancama, a time se hvale i utrkuju na Instagram nalogu “Droga Srbija”.

Za svega osam dana “Drogu Srbije”, sudeći prema najstarijoj objavljenoj fotografiji, zapratilo je skoro 1.300 ljudi. Osim očigledno nedozvoljenih opojnih droga i neretko njihovih povećih količina, na ovim slikama zabrinjavajući je i uzrast osoba koje su na slici, jer deluje da je većina njih maloletna, ili još u srednjoj školi.

Ovde ide speedy maestro-fotka

Koliko se klinci iz Srbije osećaju moćno i nezaustavljivo pokušavaju da pokažu i smotanim džointima uvaljeni u poslednjim redovima školske klupe, ne prezajući od mogućnosti izbacivanja, pripaljujući ih uz policijski automobil, ili fotografijom sa terase na kojoj u ruci drže poveću količinu marihuane, dok se u pozadini vide policajci na parkingu.

Na ostalim objavama, uz koje većinom i stoji link ka profilu autora fotografije, hvalisavost ide dalje uz “aranžiranje” hiljadama dinara i stotinama evra.

 

Paketom “trave” oni “telefoniraju” na ulici, kod kuće gaje marihuanu, belim crtama šaraju po stolovima i hvale se tabletama, između ostalog i paketima “ksanaksa”, kratkotrajnog anksiolitika iz benzodiazepinske klase psihoaktivnih lekova.

Stranica “Droga Srbija” ističe da ne promoviše prodaju i konzumiranje opojnih droga. Ipak, u opisu profila istaknuto je da prvih 10.000 pratilaca “dobija poklončić”, a objavljene fotografije predstavljaju kao dela svojih pratilaca, koje obeležavaju u svojim objavama.

Roditelji su već alarmirani na društvenim mrežama i ljuti jer je trend “Bogatih klinaca sa Instagrama” otišao mnogo dalje, od bahatosti do drskosti – predaleko.

– Drogu za uživanje pripremaju u školskim klupama za vreme časa, školskim odmorima, školskim toaletima, školskim dvorištima, na ulici, stanu. Roditelji, da li se zapitate šta vam deca rade u školi! Došli smo u stadijum kada više ovi klinci nemaju respekt prema nikome, pa čak ni prema policiji! Prijatelji, vi koji brinete o svojoj deci, idite na ovaj Instagram profil i proverite da slučajno među ovim narkomanima nije i vaše dete. Toliko o pravima deteta. Decu smo nekada slali u škole da se školuju, a sada ih šaljemo da se drogiraju – napisao je jedan od korisnika Fejsbuka.

 Kazne prema zakonu

Krivični zakonik propisuje sledeće kazne:

Za prozivodnju ili prodaju opojnih droga kaznu zatvora od tri do 12 godina, ukoliko je u pitanju grupa ili mreža prodavaca pet do 15 godina

Za uzgajanje šest meseci zatvor do pet godina

Neovlašćeno držanje u manjoj količini za sopstvenu upotrebu novčana kazna ili zatvor do tri godine

Ko navodi drugog na uživanje opojne droge ili stavi na raspolaganje prostorije radi uživanja opojne droge ili na drugi način omogućuje drugom da uživa opojnu drogu, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina

Ako je navedeno maloletno lice ili više lica, ili izazvalo naročito teške posledice učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina

Izvor:  https://www.blic.rs/