Oporavak od ovisnosti- preokret u politikama i praksi 5

Udruženje “Proslavi Oporavak” je u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH organizovalo konferenciju pod nazivom “Oporavak od ovisnosti- preokret u politikama i praksi 5”. Konferencija se održala u Sarajevu 13. i 14. decembra 2021. godine 

Domaćini konferencije su bili Mulka Nišić, Regionalna koordinatorica projekta Biram Oporavak i Borislav Goić, Predsjednik Udruženja, te Dragan Vukadin, šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga  Ministarstva sigurnosti BiH, koji su otvorili Konferenciju ispred više od 100 učesnika koji su predstavljali 46 državne institucije i 17 organizacija civilnog društva iz zemlje i regiona.

Glavna tema konferencije bila je stigma kao jedna od najvećih barijera u oporavku od ovisnosti kao i načini njenog prevazilaženja, kapital oporavka te značaj ulaganja u sisteme brige orijentisane na oporavak. Eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva predstavili su viđenje ovog problema potkrepljeno dugogodišnjim iskustvom i naučnim istraživanjima, te su prisutni imali priliku da sagledaju oporavak od ovisnosti i važnost reintegracije u društvo iz perspektive klinike, socijalnog rada, terapijske zajednice, zagovaranja kao i oporavka u lokalnoj zajednici. Naglasili su da se osobe mogu oporaviti samo u zajednicama koje podržavaju oporavak i ukazali na uzajamnu korist koju oporavak donosi i osobi i zajednici kroz koncept kapitala oporavka i pristupa usmjerenog na snage osobe.

Glavni govornik konferencije Prof. dr. David Best sa Univerziteta Derby iz Velike Britanije ukazao je da istraživanja potvrđuju da je najbolji način za prevazilaženje stigme lični kontakt kroz vidljivost i socijalnu uključenost osoba u oporavku u lokalnu zajednicu. Skrenuo je pažnju da je potrebno uložiti napor u izgradnju sistema brige koji je usmjeren na oporavak i kao primjer dobre prakse naveo Inkluzivne gradove oporavka koji su se kroz formiranje Multidisciplinarnih timova replicirali u 12 gradova širom BiH, Srbije i Crne Gore. 

Dvodnevna konferencija zaključena je Networking radionicom na kojoj su učesnici istakli važnost istraživanja i spremnost na uključivanje u naredna istraživanja Udruženja jer uviđaju njihov značaj i nadaju se da naučni dokazi mogu imati uticaja na sistemske promjene. Prisutni vide socijalno preduzetništvo kao priliku da se osobe oporavljene od ovisnosti uključe u društvo i mišljenja su da se trebamo replicirati primjere dobre prakse iz inostranstva. Pored stigmatizacije osoba u ovisnosti i oporavku prepoznaju takođe i veliku stigmatizaciju profesionalaca koji rade na tom polju i predlažu edukacije kao i aktivnosti koje doprinose vidljivosti osoba u oporavku kako bi se prevazišli strah i neznanje i smanjila stigma.

Materijale sa konferencije možete preuzeti ispod:

Dr. Sc. Ivan Ćelić, dr.med

Marija Vučinić Jovanović

Prof. dr. Elmedin Muratbegović

Matej Košir

Prof. dr. David Best 1

Boro Goić

Prof.dr. David Best 2

Monica Barzanti

Prof. dr. David Best 3

Mulka Nišić