Webinarom o Oporavku obilježili smo Internacionalni dan oporavka

Internacionalni dan oporavka obilježava se širom svijeta 30. septembra. Do sada su zajednice osoba u oporavku proslavljale oporavak održavanjem lokalnih skupova, šetnji i drugih događaja. Internet nam sada omogućava da premostimo prostorne i vremenske barijere i da imamo zajedništvo sa svim osobama u oporavku, uključujući sve puteve oporavka – širom svijeta – i to istog dana.  29. septembra, Proslavi Oporavak je u partnerstvu sa Svjetskom Federacijom protiv Droga – WFAD organizovao uzbudljiv i zanimljiv webinar na kojem je bila istaknuta važnost Mjeseca oporavka. Naša dva govornika, Robert DuPont i Huseyin Djemil, naglasili su važnost fokusiranja na „Oporavak“ u svim diskusijama o ovisnosti i tretmanu. Webinar je moderirala Mulka Nišić.

Poruka predsjednice WFAD-a Amy Ronshausen:

“Septembar je mjesec oporavka. Mjesec koji promovira prednosti prevencije, tretmana i oporavka od poremećaja upotrebe supstanci; slavi ljude u oporavku; i promovira poruku da je oporavak moguć. Mjesec oporavka širi pozitivnu poruku da je zdravo ponašanje neophodno za cjelokupno zdravlje, da prevencija djeluje, da je tretman učinkovit i da se ljudi mogu i moraju oporaviti. Kada govorimo o oporavku i podijelimo priče o uspješnom oporavku, šira javnost stekne veće razumijevanje o poremećajima upotrebe supstanci, a razumijevanje pomaže u smanjenju stigme koja bi mogla spriječiti nekoga da poduzme prve korake u traženju pomoći.

Sada je više nego ikad važno razumjeti i educirati ključne aktere da je razvoj poremećaja upotrebe supstanci povezan s odnosom između niza riziko i zaštitnih faktora koji su često izvan kontrole pojedinca. Naš je posao donijeti politike koje poboljšavaju životne vještine i smanjuju faktore rizika te izgrađuju i obogaćuju zaštitne faktore. Ko bi se bolje mogao baviti tim zagovaračkim radom od zajednice za oporavak, koju čine osobe u oporavku, njihove porodice i organizacije osoba sa ličnim iskustvom oporavaka.

Želim završiti poruku dobrodošlice izazovom. Omogućimo oporavak svaki mjesec. Proslavimo oporavak i nadahnjujmo druge svaki dan. Uključimo zajednicu za oporavak u reformu politika. Ne dopustite da se vaše priče o nadi završe ovog mjeseca, nastavite da širite tu poruku i budite svjetlo u svijetu koji se mnogima ponekad čini vrlo mračnim. Podsjetite ih da je oporavak stvaran i ostvariv.”

Sažetak webinara možete pronaći na ovom linku.

Snimak webinar je dostupan ispod:

 

Autor članka: Mulka Nišić