01.04.2020. Srbija: Svetski dan borbe protiv alkoholizma

Koliko smo puta zapravo čuli RECI ALKOHOLU NE, a koliko smo zapravo svesni te tako kratke rečenice? Isto tako čuli smo svi čuvenu rečenicu ALKOHOL JE MAJKA SVOG ZLA. Jeste li se ikada zapitali ZAŠTO? Zašto alkohol tako nazivaju? Ako se zapitaš odgovor ćeš brzo dobiti.

Alkohol je najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca u Srbiji i konzumira se uprkos tome što se zna koliko je štetan. Po obolevanju i smrtnosti alkoholizam se nalazi na trećem mestu, odmah iza kardiovaskularnih i malignih bolesti, a po potrošnji alkohola Srbi su na četvrtom mestu u Evropi.

Zapravo, mi kao društvo nismo svesni koliko je to zlo od alkohola ušlo u krvne žile našeg društva, nismo svesni da jedna boca alkohola može posvađati bračni par, zbog alkohola može doći do razvoda, koliko smo dobili lažnih prijatelja zbog tog otrova, a koliko izgubili pravih, koliko je dječijih suza palo niz nežne obraze, koliko izgubljenih djetinjstava, koliko je zaspalo gladne dece, a koliko izgubljeno majčine ljubavi? I zapitaj se, zapitaj se ti što čitaš VREDI LI? I kad kažeš da NE VREDI, zapitaj se ŠTA JA MOGU URADITI DA ISTERAM TO ZLO ŠTO RUŠI MOJE DRUŠTVO?

  Alkoholizam nije porok, već bolest

Alkoholizam je bolest koja ne pogađa samo zavisnika već utiče na porodicu, prijatelje, posao. Izlečenje jeste moguće, ali uz mnogo truda, strpljenja i požrtvovanosti. Kada alkoholičar krene na terapiju, moraju i drugi članovi porodice da se uključe u proces izlečenja, kako bi obolelom članu pružili podršku, pokazali mu da im je važan, ali i kako bi se detaljnije edukovali o ovom problemu i naučili kako da se nose s njim.

Licni osvrt jednog alkoholicara (B.S, apstinent 3 godina)- Izvor: Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije

 

Tokom svog dugogodisnjeg opijanja, postao sam rob alkohola. Gotovo svaki dan mi je prolazio u pijanstvu ili mamurluku. Nisam mogao da se zaustavim na jednom picu. Pio sam koliko sam mogao, pa i mnogo vise od  toga. Mislio sam da mogu snagom volje da pobedim alkoholizam, pošto nisam znao da je to bolest. Ova bolest me promenila u osobu koja laže, manipuliše i udaljava me od meni dragih ljudi. Ovo je bolest koja vremenom preuzme kontrolu nad osobom koja od nje boluje, menja ličnost do granica kad se i ona sama zapita „u šta sam se ja to pretvorio.“ Jedina sigurna stvar kod ove bolesti je smrt. Nekoliko puta sam se lečio i ponovo vraćao u isti pakao. Samo onaj ko se našao u bolesti zavisnosti može razumeti koliko je teško boriti se sa tom bolešću. Nemoguće je, ili je bar jako teško, pobediti tu bolest sam.
Ja sam imao sreće da mi klub pomogne i
to u poslednjem trenutku, korak do smrti. Osetio sam najgore posledice alkoholizma, delirijum, epilepsiju…

 Sa alkoholom treba biti obazriv. Njegovo preterano konzumiranje, nek je i samo vikendom, može naštetiti mozgu i u samo nekoliko meseci ljude koji piju isključivo zbog društva i zabave okrenuti prema alkoholizmu. Dugotrajno, preterano “cirkanje” dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su ciroza jetre, trovanje alkoholom, srčane bolesti, bubrežne bolesti, kao i do niza psihičkih poremećaja.

Brojne su i posredne posledice alkoholizma u obliku saobraćajnih nesreća i nesreća na radu, odnosno povećane stope kriminaliteta, s obzirom na to da je učestala konzumacija alkohola jedan od važnih kriminogenih faktora.

                    Više od dva pića dnevno za muškarce, jednog za žene znak je alkoholizmq

 Iz analize lične rahabilitacije (J.M, apstinent 4 godina) Izvor: Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije

Stekao sam nove prijatelje i vise putujem. Umesto za piće, novac dajem za zdravlje, uzimajući biljne preparate, tako da mi se pritisak stabilizovao. Nema više mučnine, nesanice, prekomernog znojenja i oticanja nogu, bolja mi je koncentracija, a i vid mi se poboljšao. Ništa od ovoga ne bi bilo da nisam promenio sebe i svoje ponašanje, u čemu mi je pomoglo osoblje dnevne bolnice i naravno Klub, gde sam kroz iskustva i savete članova učio i sada učim. Možda se u ovom izlaganju nisam držao šablona, ali to bi ukratko bilo moje lično viđenje vlastite rehabilitacije do sada. Sada se osećam ponosno – radosno što više vidim, više čujem i više uživam, i nastaviću u ovom pravcu i dalje. Osećam se mlađim 10-15 godina nego pre lečenja, a lečim se već 14 godina. Da nisam prestao piti, sve ovo bi prošlo pored mene, a ja možda ne bi ni bio živ

 Navedena iskustva predstavljaju samo mali delić dešavanja tokom produzenog lecenja u borbi protiv alkoholizma.

Naravno, ovo su priče onih koji su PRIHVATILI SOPSTVENO LEČENJE  i USPELI.

Od mnogih koji su odustali, mali deo njih je nastavio apstinirati mimo kluba, a većina se vratila u stare vode ALKOHOLIZMA ili više nisu među živima….. Zato je lečenje alkoholizma  jedini SPAS i rešenje…

Organizacija IZLAZAK je takodje mesto gde ćete pronaći adekvatnu i stručnu podršku. Ukoliko dođe do krize, uvek ćete imati kome da se obratite za pomoć i podršku. Slušanjem iskustava drugih članova, shvatićete da niste usamljeni u mnogim svojim postupcima, mislima i osećanjima.

Ohrabrujemo vas da nas kontaktirate.

Adresa i kontakt podaci:

Organizacija IZLAZAK

Dežurni telefon 0800/104-100

Pomoć je besplatna

 Autor: Jelena Denčić, klinički psiholog, Udruženje Izlazak