Klix o nama: Udruženje “Proslavi Oporavak” pomaže ovisnicima o drogama u vrijeme koronavirusa

Zloupotreba droga i oporavak od ovisnosti o psihoaktivnim supstancama nisu prestali kako je širenje koronavirusa uznapredovalo.

“Razumijevajući situaciju u kojoj mnogi ljudi žive u izolaciji i nemaju konstantu svakodnevnicu, veoma smo zabrinuti prilikama u kojima su se našli članovi našeg društva koji su ovisni o drogama. Svima nam je jasno da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza koronavirusom na njih djelovala s mnogo više štetnosti nego na opću populaciju. Kroz porast oboljelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih ovisnika, gdje bi se u njihovom liječenju od koronavirusa pojavila dupla stigmatizacija. Shodno tome apelujemo i nadležnim institucijama da svi koji zatraže, dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć “, navode iz Udruženja “Proslavi oporavak” iz Sarajeva.

S druge strane, Udruženje “Proslavi oporavak” već preko 10 godina pomaže onima koji su se odmakli od ovisnosti i trenutno su u fazi oporavka od iste. Trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata s ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nadjačati i biti iznad nje.

“Povratak u ovisnost nije izlaz, a nada i načini kako prevladati ovakve situacije postoje. Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) na globalnom nivou trenutno preporučuje, pa tako i naše Udruženje želi dati svoj puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od ovisnosti i traže podršku”, pojasnili su.

Upravo zbog ovih razloga žele uputiti apel javnosti da u ovoj novonastaloj situaciji potraže pomoć i podršku koju im njihovi savjetnici koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pružiti, kako telefonski tako i online.

“Zato svi oni koji su ugroženi zloupotrebom droga, bilo da su sami ovisni ili da se nalaze u procesu oporavka ili pak njihovi najbliži, nas mogu nazvati na broj telefona 0800-28 000 od 8-16 sati radnim danima, informirati se o svemu što je bitno u ovom vremenu ili potražiti pomoć za njihov problem” kaže predsjednik udruženja Boro Goić.

Udruženje “Proslavi Oporavak” od 2017. godine u Bosni i Hercegovini kontinuirano sprovodi regionalni projekt pod nazivom “Biram oporavak”, a kroz partnere projekt se implementira i u Srbiji i Crnoj Gori.

Besplatna i anonimna telefonska linija je pomogla da se znatan broj osoba koji imaju problema sa ovisnošću i njihove porodice po prvi put jave, zatraže pomoć i krenu putem oporavka. Shodno ovoj situaciji telefonska linija je namijenjena kako bi bila dostupna da pomogne i svima onima koji imaju ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugroženi i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije.

Izvor: https://www.klix.ba/