05.03.18. Velika Britanija: Pet činjenica koje bi svako trebao da zna o Anksioliticima

Određene droge iz različitih razloga ulaze i izlaze iz trenda, a u slučaju Anksiolitika iznenađuje brzina kojom je njihova upotreba postala široko rasprostranjena.

Prije nekoliko godina bilo bi skoro nečuveno da petnaestogodišnjak ima problema sa zloupotrebom benzodijazepina. Danas to postaje sve više uobičajeno.

Zašto mladi uzimaju Anksiolitike? Neki ga koriste kao samo-medikaciju za anksioznost. Drugi ga koriste u kombinaciji sa alkoholom i kanabisom kao drogu za provod.

Anksiolitici se veoma lako nabavljaju i popularnost ovih lijekova je upravo posledica toga. Neki mladi kupuju benzose na dark web-u a sve više dilera koristi socijalne mreže za prodaju i snabdijevanje.

Kao i svaka psihoaktivna supstanca, Anksiolitici ne djeluje isto na svakog. Ako uzimate Anksiolitike bez liječničkog nadzora ili ako ste roditelj koji je zabrinut zbog sve veće dostupnosti ovog lijeka, ovo je pet stvari koje biste trebali da znate.

 Mnogo je jači od drugih lijekova iz skupine benzodijazepina

Anksiolitici su dio skupine benzodijazepina. Ne prepisuju ga porodični ljekari ali se rasprostranjeno koristi u tretmanu anksioznih poremećaja.

Mnogi misle da su Anksiolitici isti kao Valijum. Istina je da su Anksiolitici obično 10 do 20 puta jači. U medicinskoj upotrebi, uobičajena najveća doza je 4mg ili dvije tablete dnevno.

Anksiolitici kupljeni preko interneta nisu originalne proizvodnje

Anksiolitici kupljeni preko socijalnih mreža ili dark web-a su sigurno falsifikat. To znači da se radi o uličnoj drogi rizične čistoće.

Anksiolitici često proizvode dileri amateri koji koriste presu za pilule. Zbog toga je veća šansa da se osoba predozira jer čistoća i jačina nisu poznate.

Policija jedva uspjeva da uđe u trag

Prije otprilike godinu dana, među mladima je zavladao trend kupovine droga online, na dark web-u.

Od tada su mnoga kripto tržišta srušena i ukinuta, te je posao prebačen na socialne medije. Mladi mnogo lakše pristupaju ovim platformama i –za razliku od dark web-a-nije potrebno stručno znanje za njihovo korištenje.

Xanax može biti veoma opasan

Kada se radi o benzodijazepinima kao što su Anksiolitici, veoma je bitno pravilno doziranje.

Eksperimentalna upotreba ili miješanje Anksiolitika sa alkoholom veoma lako može dovesti do predoziranja.

Ako bi se trebala reći samo jedna stvar o Anksioliticima, to bi bilo slijedeće: nikada ih nemojte miješati sa alkoholom. Alkohol značajno povećava rizik i apsorpciju supstance u organizmu i može dovesti do gubljenja svijesti.

Anksiolitici, takođe, uzrokuje tešku ovisnost i simptomi apstinencijske krize mogu biti veoma neprijatni.

Izvor: http://metro.co.uk