08.05.2020. SAD: Zašto jedno od šestoro ispitane dece koristi drogu

Deca više ne idu u školu samo da bi naučila čitanje, pisanje i aritmetiku. Droga poput kokaina, ekstazija i magične gljive prisutna je čak i u osnovnoj školi.

Jedna četvrtina ispitane dece u dobi od jedanaest do petnaest godina prijavilo je da je nudilo, a jedno od šestoro priznaje da je uzimalo drogu. Stručnjaci ohrabruju roditelje da se više uključe u pokret protiv droge, jer je edukacija o drogama možda jedini odgovor i spas za buduću generaciju potencijalnih korisnika droga.

Činjenice

Starost u kojoj se javlja upotreba droga i dalje postaje sve mlađa i mlađa. Jedno od dvadeset dece u dobi od jedanaest godina prijavilo je da je uzimalo drogu u svom životu. Pet posto jedanaestogodišnjaka priznalo je da je uzimalo drogu u prošloj godini.

Popularne droge uključuju ne samo marihuanu i inhalatore, već i snažnije droge poput kokaina, ekstazija i čarobnih gljiva. Psihoaktivne droge su veliki favorit, uključujući sintetičke droge poput soli za kupanje i sintetičke marihuane.

Opasnosti od upotrebe droga među tinejdžerima

Alkohol je vodeći uzrok automobilskih nesreća i smrti među američkom omladinom. Potom sledi marihuana. Nesreće su česte među onima pod uticajem droga, a kod dece one mogu biti fatalne.

Upotreba droga podstiče rizično ponašanje. Silovanje, napad, samoubistvo i ubistva su češći nakon zloupotrebe supstanci. Tinejdžerska trudnoća često je povezana sa upotrebom droga.

Ne samo da tinejdžeri eksperimentišu sa alkoholom, marihuanom, kokainom i drogama na recept, oni koji, međutim, traže jeftine povišice mogu se okrenuti još opasnijim metodama. Azotni oksid koji se nalazi u konzervama aerosola uobičajen je način postizanja visokog nivoa. Tinejdžeri takođe sipaju freon iz klimatizacionih jedinica, njuše se lepkom ili koriste lak za nokte za trenutno, ali kratkotrajno uživanje. Stručnjaci upoređuju ove metode sa igranjem ruskog ruleta – čak se i prvi eksperiment može pokazati fatalnim. Inhalansi mogu brzo da prouzrokuju oštećenja mozga i dovesti do kome.

Pazite na znakove predoziranja lekovima kod vašeg deteta. Ovo uključuje:

  • Promene vitalnih znakova (temperatura, disanje, krvni pritisak itd.).
  • pospanost, zbunjenost i koma. Ovo može biti posebno opasno jer u ovom slučaju osoba može povraćati i na taj način doći do davljenja.
  • Bol u grudima.
  • Bol u trbuhu, mučnina, povraćanje i proliv, posebno ako je krv zatamnjena.

Dugoročni efekti

Studije pokazuju da upotreba droga u mlađim godinama može uzrokovati smanjen IQ i probleme sa pamćenjem u odrasloj dobi. Ljudski mozak se razvija u ranim dvadesetim godinama, a droga i alkohol mogu prouzrokovati trajna oštećenja. Pored toga, zavisnost je verovatnija ako zloupotreba droga počne u mlađoj dobi.

Sa druge strane, studije pokazuju da roditeljska uključenost ima ogroman uticaj u poništavanju gornjih statistika. Stručnjaci pozivaju roditelje da razgovaraju sa svojom decom o štetnom uticaju droga i alkohola na njihov život i njihovu budućnost. Širom sveta pokušavaju se razne metode sprovođenja zakona, ali istina je u tome što roditelji i vršnjaci imaju najveći uticaj na zloupotrebu droge.

Razgovarajte sa decom o drogama i ako se pojavi problem, odmah potražite pomoć. Za više informacija pozovite nas danas.

U našim savetovalištima možeš dobiti pomoć koja ti je potrebna. Vreme je!

Pozovi!

Srbija: 0800 104 100

Bosna i Hercegovina: 0800 28 000

Crba Gora: 0800 81 400

Pomoć je besplatna!

Izvor: https://www.narconon.org/