22.01.2018. US: Iako vaše dijete ima problem sa ovisnošću trebate se brinuti i o sebi

Ako ste ikada razgovarali sa stručnim savjetnikom vezano za borbu vašeg djeteta sa ovisnošću, velike su šanse da ste već čuli da je potrebno –  da se brinete o sebi. Ali zašto bi vam stručnjak rekao da usmjerite svoju energiju na sebe, ako treba spašavati vaše dijete?

Razlog zbog kojeg je briga o sebi tako važna i toliko naglašavana je zato što nažalost mnogi roditelji sagore pokušavajući da pomognu svom djetetu, te stoga nisu više u stanju da im pomognu. Kao što je jedan roditelj rekao: “Postali smo bolesni kao što je on – pokušavajući da ga spasimo”.

Briga o sebi ne znači da zaboravite na svoje dijete, niti znači da morate meditirati, raditi jogu ili neke slične aktivnosti.

Stručnjakinja za helpline Karla Castro-Soto objašnjava šta briga o sebi može značiti i zašto stavljamo tako veliki naglasak na nju:

Mislim da je briga o sebi vrlo lična stvar – zato se i zove briga o sebi – vezana je za to šta ima smisla za mene, šta ima smisla za tebe. Ono što može imati efekta za mene, možda kod tebe neće imati. Što se mene tiče, ja volim da imam osjećaj da radim nešto, npr. da započnem sa kupovinom pa napravim nešto u kuhinji poslije – da sam aktivna. To može biti i sjedenje u autu i duboko disanje, pripremanje za neku situaciju u koju ćete ući poslije – i isto tako je u redu imati u vidu i savjetovanje. Bez obzira na to koji  način brige o sebi vam odgovara, važno je da osvijestite da ste i vi važni. U redu je da pokušate različite stvari i onda možete postepeno pokušati da izgradite neke nove… pa i ako vam ne uspije prvi put, nekoliko prvih puta, znate šta?

Postepeno gradite nešto više.“

(…) Teško je uopće razmišljati o tome da zaslužujete trenutak za sebe … da je u redu da se posvetite bilo čemu drugom – bilo da je u pitanju predstava, film, bilo da je to slušanje muzike ili pokušavanje da čitate nešto – čak i ako je to samo jedna stranica. Nema ništa loše niti pogrešno u tome da pokušavate da se brinete o sebi. (…) Kada počnete da se brinete o sebi, to je zapravo zaista ‘zdravo’, jer počinjete da modelirate takvo ponašanje za vaše dijete. Pokrećete i pokazujete svom djetetu da postoje zdravije strategije suočavanja sa stresorima.“

Kada počnete da se brinete o sebi, jednostavno ćete imati drugačiju energiju koju ćete moći dati svom djetetu kada sljedeći put budete razgovarali, tako da, svaki put kada uzimate vrijeme za sebe, vi se zapravo pripremate za ‘zdraviji trenutak’, krećete se u zdravijem pravcu. Sljedeći put kada vidite svoje dijete, susret započinje u trenutku nade, jer ste na drugom mjestu unutar sebe, tako da i ishod može da se počne kretati ka zdravijem mjestu.

 

Dobrobiti brige o sebi

Kada se spomene briga o sebi vaša reakcija može biti da zakolutate očima i upitate „Želite da učinim nešto za sebe u čemu ću uživati dok se moj svijet ruši oko mene?!“ Da, zapravo. I mi nismo jedini koji to kažemo.

Prema Dr. Barbara Fredrickson, glavnom istraživaču Laboratorija Pozitivnih emocija i psihofiziologije na Univerzitetu Sjeverna Karolina, briga o sebi povećava pozitivne emocije poput radosti, zahvalnosti, nade i spokoja:

„Kada ljudi povećavaju dnevni ‘unos’ pozitivnih emocija, pronalaze više smisla i svrhe u životu. Također smatraju da dobijaju više socijalne podrške – ili su je možda samo svjesniji, zato što su više prilagođeni ‘davanju-i-uzimanju’ između ljudi. Osobe imaju manje bolova, glavobolja i drugih fizičkih simptoma. Pokazuju izraženiju svijest o trenutku u kojem se nalaze kao i povećane pozitivne odnose s drugima. Također se osjećaju učinkovitiji u onome što rade, više su u stanju da uživaju u dobrim stvarima u životu i mogu da vide više mogućih rješenja za probleme. Također i bolje spavaju.”

Kada se osjećate bolje i optimističnije, u stanju ste da se bolje nosite sa stvarima oko sebe. Možete razmišljati, planirati i djelovati učinkovitije. U mogućnosti ste da iskoristite svoje najbolje prosuđivanje i da bolje riješite problem – što je vrlo važno, jer kada se osjećate iscrpljeno od borbe vašeg djeteta, lako je reagirati i donositi ishitrene odluke umjesto da uzmete vremena da razmislite o stvarima ili određenim koracima.

Dodatno, briga o sebi može vas učiniti otpornijim, što znači da se možete prilagoditi i bolje nositi sa životnim usponima i padovima, bez padanja u očaj ili ljutnje kada vaše dijete doživi neuspjeh.

Briga o sebi  vam omogućava da modelirate zdravo ponašanje i vještine suočavanja za svog sina ili kćerku. Na primjer, ako se vratite kući s posla, kažete djetetu da ste imali zaista stresan dan, a zatim otiđete u šetnju ili se opustite na način koji vama odgovara, modelirate zdrav način nošenja sa životnim izazovima.

Pokušajte. Uzmite pauzu od brige. Pokušajte svakodnevno uključiti nešto pozitivno u svoj život u narednih sedam dana. Na primjer, popijte kafu sa prijateljem/icom, kupite svježe cvijeće, zapalite svijeću, otiđite u šetnju, provedite 10 minuta sklapajući  slagalicu, otiđite na sat joge, slušajte radio, otiđite frizeru, čitajte knjigu.

 

Važno za zapamtiti:

Briga o sebi može izgledati drugačije za svakoga. Nađite ono što volite da radite što će učvrstiti vaš um, tijelo i dušu.

Stalno živjeti u panici nije zdravo niti korisno. Ne možete si priuštiti da ne brinete o sebi.

Odvojite malo vremena da njegujete sebe i vidite kako se osjećate. To će biti dar ne samo vama, nego i  vašim bliskim osobama.

Izvor: https://drugfree.org