23.05.2019. Srbija: Najzastupljenija zavisnost od alkohola

U Srbiji je najzastupljeniji oblik zavisnost alkoholizam, ali je u velikom porastu nova bolest – zavisnost od interneta koja će za pet godina biti dominantna, upozorio je danas načelnik Klinike za bolesti zavisnosti na Institutu za mentalno zdravlje Ivica Mladenović. On je na tribini Hemofarm fondacije „Na kafi sa psihologom“ rekao da u Srbiji ima između 200.000 i 300.000 alkoholičara, kao i još 300.000 do 400.000 koji na neki način zloupotrebljavaju alkohol.

Mladenović je naveo da je na drugom mestu po broju zavisnika kocka i klađenje, ali da će u budućnosti zavisnost od interneta biti u sve većem porastu.

Zašto se zavisnost od interneta ne prepoznaje kao problem na globalnom nivou – zato što su velike pare u igri, konstatovao je on.

Psihijatar Aleksandar Ramah, vlasnik privatne klinike, ukazao je da poslednjih godina primat preuzima „nehemijska zavisnost“ – kocka, klađenje i internet, jer značajan broj osoba koje se javljaju na lečenje pripada toj kategoriji.

Otprilike polovina su čisti kockari, a kod polovine je kocka kombinovana sa zavisnošću od alkohola ili neke druge supstance, naveo je Ramah.

Predstavnik udruženja „Izlazak“, koje okuplja bivše zavisnike, Aleksandar Žugić naglasio je da terepijske zajednice u Srbiji imaju između 300 i 400 posteljih mesta, više nego sve državne ustanove tog tipa.

On je zamerio državi što je sve usluge i servise za lečenje bolesti zavisnosti centralizovala i smestila u Beograd, Novi Sad i Niš, pa su u unutrašnjosti neinformisani ne samo zavisnici i njihgove porodice, nego i dosta lekara.

 

Autor vesti: Danas.rs