28.09.2020.Portugal: EMCDDA: Evropski izvještaj o drogama 2020

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je u Lisabonu predstavio Evropski izvještaj o drogama 2020. u kojem se kao glavni problemi navode velika dostupnost svih vrsta droga, proizvodnja droge u Europi i tvari visoke potentnosti.

 

U Izvještaju su obuhvaćena sljedeća pitanja: najveće zabilježene količine zaplijenjenog kokaina i velike količine zaplijenjenog heroina, povećanje proizvodnje sintetičkih droga te problemi povezane s kanabisom visoke potentnosti, novi sintetički opioidi i tablete ecstasyja s visokim sadržajem MDMA.

 

Pandemija bolesti COVID-19 imala je trenutan, snažan učinak na upotrebu droga, maloprodajno snabijevanje i usluge te je dovela do izražaja posebne potrebe konzumenata droga. Iako dugoročni učinak ove pandemije tek treba procijeniti, u kratkoročnom smislu već primjećujemo promjene kao što je veći interes za upotrebu digitalnih tehnologija na tržištu droga i inovacija u tretmanima ovisnosti primjenom e-zdravstva i mobilnog zdravstva. Međutim, moramo imati na umu da bi s posljedicama predmetne krize na privredu neki pripadnici naših zajednica mogli postati podložniji problemima povezanima s drogama i uključivanju u tržište droga, čime bi se stavio dodatan pritisak na već preopterećene službe. Stoga je od ključne važnosti da brzo utvrdimo i usmjerimo se na nove prijetnje koje mogu proizaći iz ove situacije koja se neprestano mijenja.” (Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA)

 

Izvještaj je dostaupan na ovom linku.