31.01.2020. Kanada: Tinejdžeri koji konzumiraju kanabis gube tri godine razvoja

Rezultati studije pokazuju da redovno pušenje kanabisa može ozbiljno uticati na tinejdžere i uzrokovati da budu tri godine u zaostatku u razvoju mozga iza svojih školskih drugova.

Rezultati ispitivanja, koje je uključivalo skoro 4,000 djece iz srednjih škola u Kanadi, naveli su istraživače da zaključe da je kanabis toksičniji za mozak mladih osoba od alkohola.

Zaključili su da je kontinuirana upotreba droge imala ozbiljan uticaj na osnovne vještine rasuđivanja – te je također imala katastrofalan uticaj na samokontrolu. 

U međuvremenu, nezavisna studija je pronašla čvrst dokaz da glavni psihoaktivni sastojak u kanabisu, tetrahidrokanabinol (THC), uzrokuje promjene u mozgu koje mogu dovesti do shizofrenije.

U  studiji sprovedenoj na srednjoškolcima, istraživači na Univerzitetu u Montrealu su četiri godine  proučavali učenike, od trenutka kad su upisali kanadski sedmi razred – u dobi od 12 ili 13 godina.

Redovno su ispitivali mlade volontere o njihovoj konzumaciji kanabisa i alkohola i podvrgavali ih kompjuterskom testiranju, proučavajući vještine rasuđivanja, kratkoročnog pamćenja i samokontrole.

Profesorica psihijatrije na univerzitetu, Patricia Conrod, saopštila je da su zaključili ne samo da konzumenti kanabisa imaju tendenciju ka slabijim rezultatima od onih koji nisu konzumirali, već i to da su se rezultati pogoršavali, kada su učenici koji su pušili marihuanu povećavali svoju upotrebu. 

Izjavila je za The Mail: „Stvarno smo očekivali da alkohol ima jači efekat (na zdravlje mozga) od kanabisa, ali to nije bio slučaj. U smislu neuro-razvoja, sada se čini da kanabis može biti prilično rizična droga za mlade osobe.“ 

„Ako si konzument kanabisa, i koristio/la si ga ove i protekle godine, tvoj nivo inhibicijske kontrole u desetom razredu je niži od nivoa nekoga iz sedmog razreda ko nije konzument. Tako da gubiš tri godine razvoja.“

Prof. Conrod kao i stručnjak iz oblasti neurobiologije Dr. Steven Laviolette sa Westrern Univerziteta u Londonu, Ontario prezentuju svoje rezultate na Kanadskom neurobiološkom skupu u Torontu.

Dr. Steven je otkrio je da su glodari kojima je dat THC tokom adolescencije razvili probleme u odraslom dobu slične shizofreniji. “Oni imaju narušeno pamćenje, visoke nivoe anksioznosti, simptome slične depresivnosti i probleme u socijalnim interakcijama”, rekao je on.

 

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/