31.8.2021. Međunarodni dan svijesti o predoziranju drogom

Udruženje Proslavi Oporavak i ove godine obilježava  Međunarodni dan svijesti o predoziranju drogom, koji predstavlja najveću svjestsku kampanju o podizanju svijesti, kreiranju diskusija o predoziranju i uklanjanjem stigme i diskriminacije.

Iako je danas moguće pronaći mnogo informacija, publikacija i naučnih radova o drogama i predoziranju heroinom i opijatima uopće, naš cilj je ove godine staviti fokus na pitanje: Da li je moguće predoziranje stimulansima?

Naš odgovor je DA. U nastavku ćemo ukratko objasniti kako dolazi do predoziranja, koji su simptomi i kako pomoći osobi koja se predozirala.

Stimulansi spadaju u kategoriju droga koji povećavaju budnost i rad srca, dajući osobi efekat povećanog samopouzdanja i energije. Veće doze ovih droga mogu rezultirati ansioznošću, panikom, glavoboljom, grčevima u stomaku, agresijom i paranojom. Primjeri ovakvih stimulansa su: amfetamini, kokain i ekstazi.

Kako prepoznati osobu koja se predozirala stimulansom? Pored fizičkih znakova, kao što su: vruća i oznojena koža, glavobolja, bol u prsima, nestabilnost, grčenje mišića, tremor ili spazam, nekontrolisani pokreti i teško disanje, ovisnik/ca može doživjeti i psihološke reakcije na stimulanse kao što su: psihotični simptomi kod individualaca bez prethodnih mentalnih bolesti,  uznemirenost  i napadi panike, zbunjenost ili dezorjentisanost.

Kako postupiti u slučaju da se nađemo pored osobe koja se predozirala? Pozvati hitnu pomoć, osobu odvesti u prostoriju koja je tiha, bez jakog svjetla i toplote. Ukoliko je osoba zbunjena ili paniči, potrudite se da je smirite. Ako je osoba bez svijesti ili ne odgovara na vaša pitanja, polegnite je na ravnu površinu na bok. Ukoliko se pojavi grčenje mišića, skloniti sve što bi moglo dovesti do povrede. Osobu ne ostavljati samu, ne davati joj jelo ili piće ili pokušavati da se izazove nagon za povraćanjem.

Podizanjem svijesti o ovoj temi Udruženje Proslavi Oporavak smatra izuzetno korisnim informacije koje dobija od ciljne skupine, te na ovaj način želi da se ukloni stigma i diskriminacija prema osobama ovisnim o drogama.

Prema informacijama koje su nam dostupne, od 26.6.2017. godine pa do danas, Udruženje je pružilo ukupno 3113 servisa, za ukupno 550 korisnika, od čega je 179 pruženo osobama ovisnim o drogi. Ono što je bitno naglasiti jeste da servisi koje pružamo nisu ograničeni samo na osobe koje konzumiraju opijate, već se pružaju i članovima njihovih porodica kao i prijateljima, poznanicima.

Prema riječima psihologinje Udruženja Medihe Kovačević, koja direktno radi sa ovisnicima na njihovom putu do oporavka, te podacima koje vodi Udruženje, 2,2% korisnika su makar jednom doživjeli predoziranje, dok je čak njih 5% više puta, a njih 15,1% nije doživjelo predoziranje. Za određeni broj korisnika ovi podaci nisu bili dostupni.

Na pitanje da li se nekad neko od ovisnika našao u situaciji kada je trebao pomoć zbog predoziranja, Mediha Kovačević ističe da korisnici kažu da su bili u situacijama kada im je pomogla bliska osoba ili član porodice ili je to bila u pitanju neka osoba sa kojom konzumiraju tu supstancu. Nije zanemariv podatak da su se češće nalazili u situacijama da su oni ti koji pomažu jedni drugima kod predoziranja, te pozovu policiju ili hitnu pomoć. Jako je bitno prepoznati i pomoći osobama u takvim situacijama.

Nerjetko se dešava da članovi Udruženja uopšte nisu bili svjesni da su doživjeli predoziranje koristeći stimulanse.

Mediha Kovačević: “Kod osoba koje se jave u Savjetovalište zbog problema uzrokovanim upotrebom amfetamina, dešava se da čujemo da nije bilo predoziranja supstancom, međutim kada opisuju posljedice upotrebe, onda tu ima i dosta sličnih iskustava.  “Overamping“ je termin koji se inače koristi za opisivanje predoziranja od amfetamina, obzirom da postoje razlike između tog i predoziranja drugim supstancama. Nekada su posljedice fizičke, kada osoba osjeća da nešto u tijelu nije u redu kao što je ubrzan rad srca, pregrijavanje, kratak dah i problemi sa disanjem, a nekada su prisutne paranoja, anksioznost ili iskustva slična psihozi. Može se desiti bez obzira na količinu ili dužinu konzumiranja. Važno je i educiranje članova porodice i bliskih osoba o simptomima predoziranja, kao i na koji način pružiti pomoć. ”

Moramo shvatiti da je ovisnost ozbiljno stanje, koje sa sobom nosi različite rizike, uključujući i rizik od predoziranja, te aktivno raditi na tome da se svaka ovisna osoba izvuče iz tog začaranog kruga i započne proces oporavka.

Udruženje Proslavi Oporavak poziva sve osobe, kao i članove njihovih porodica da nam se obrate putem naše besplatne i anonimne telefonske linije 0800 28 000, putem koje možete dobiti više informacija o mogućnostima za oporavak, te dobiti podršku u vašem procesu oporavka.