Marihuana i alkohol: što se događa ako ih konzumirate u isto vrijeme?

Alkohol i marihuana se često “koriste” zajedno, a sad su i proučeni rezultati. THC iz marihuane glavni je sastojak koji utječe na kognitivne funkcije i ima psihoaktivne učinke.

Alkohol s druge strane otpuljuje živčani sustav i utječe na drugačiji način na mozak. Ako ga popijete dovoljno, izgubit ćete neke od motoričkih vještina i soba će se početi ‘vrtiti’.

Scott Lucas, profesor psihologije i farmakologije na Harvard Medical School, pokušao je ispitati efekte etanola i THC-a u dvije različite studije. Prva studija gledala je kako pušenje marihuane utječe na apsorpciju alkohola, a druga kako pijenje alkohola utječe na apsorpciju THC-a.

Pušenje kanabisa, otkrio je, aktivira kanabinoidne 2 receptore (CB2) vašeg tijela, što može utjecati na to koliko brzo vaše tijelo apsorbira alkohol. No, u drugoj studiji, Lucas je utvrdio da alkohol zapravo ima obrnuti učinak na THC: ako prvo pijete, a zatim pušite, to uzrokuje da se razina THC-a u vašoj plazmi poveća, pojačavajući omamljenost.

To je zato što alkohol otvara krvne žile u probavnom sustavu, što pomaže THC-u da se apsorbira – što je potvrđeno u novijoj studiji provedenoj u 2015. godini.

Rezultati su pokazali da ako su ispitanici pušili travu i popili ekvivalent nekoliko žestokih pića, razina THC u krvi je bilo gotovo dvostruko veća od ispitanika koji su pušili marihuanu i pili placebo.

To znači da, ako kombinirate pušenje marihuane i pijenje alkohola, sigurno ćete prije osjetiti utjecaj marihuane, jer THC brže dolazi u krvotok.

Izvor :  http://www.zivotistil.rtl.hr/zdravlje/2667549/marihuana-alkohol-thc/