Velika Britanija: Studenti koriste „pametne droge“ prije polaganja ispita

Porast pojave droga u posljednjih pet godina najprisutnija je u obrazovnim institucijama poput Oxford Univerziteta. Sve je više studenata koji koriste droge kako bi odagnali stres i lakše polagali ispite.

Univerziteti u Velikoj Britaniji planiraju uvesti strožije kontrole i moguće testiranje studenata na narkotike prije polaganja ispita, zbog povećanog korištenja „pametnih droga“, piše Guardian.

Naime vodeći akademski autoriteti upozoravaju da sve više studenata koristi određene kemijske stimulanse kako bi prevazišli stres zbog ispita i poboljšali svoje sposobnosti.

Pomoćnik dekana Staffordshire Univerziteta u Velikoj Britaniji Thomas Lancaster kazao je da univerziteti ulaze u opasni svijet droga, te pozvao institucije da otvoreno govore o ovim slučajevima.

Univerziteti trebaju ozbiljno da razmotre kako da reagiraju na sve veći priliv „pametnih droga“ na kampusu. O ovome se mora razgovarati, pitanje je kako reagirati, da li je ovo varanje na ispitima i da li su te droge opasne. Ako se ovaj trend nastavi, univerzitet će biti primoran uvesti testiranja na lijekove – kazao je Lancaster.

Studenti koriste određene lijekove  kako bi povećali koncentraciju i kognitivne sposobnosti. Nadležne institucije su upozorene na brojne slučajeve korištenja „droge za učenje“. Problem je u tome što studenti sami koriste lijekove poput „modafinila“, „ritalina“ i „adderalla“, koji se koriste u liječenju poremećaja poput narkolepsije ili poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Izvor:  www.revolucijainfo.com