Obilježavanja mjeseca mentalnog zdravlja u institutu „Mentis“

Povodom obilježavanja dana mentalnog zdravlja u institutu „Mentis“ održan je sastanak  sa predstavnicima organizacija čiji je zajednički cilj podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja.

Sastanku su prisustvovali članovi Instituta „Mentis“ ,te predstavnici  udruženja „Menssana“,“Tavan“,“Narko-ne“ i „Proslavi oporavak“.

Ciljevi sastanka su se odnosili na važnost saradnje ,razmjenu iskustva u radu i poticanje novih  ideja i načina da poruka koju šaljemo stigne do onih koji je trebaju čuti.

Neki od izazova prepoznati od strane učesnika odnose se na prisutnost stigme kao jedne od barijera u procesu oporavka  kod šire javnosti, ali i kod profesionalaca , problem izolovanosti  i važnost podrške osobama u potrebi.

Jedna od ideja je i organizacija događaja na kojem će biti više riječi o etiketama koje koristimo za opis marginaliziranih osoba u društvu.

Zahvaljujemo se Institutu Mentis na prepoznavanju truda koji ulažemo da bi ljudima iz marginaliziranih skupina obezbijedili podršku i priliku za oporavak.