Sastanak sa predstavnicima terapijskih zajednica i udruženja

Putem Zoom platforme 25.09.2023. održali smo sastanak sa predstavnicima terapijskih zajednica  i predstavnicima udruženja.

Sastanaku su prisustvovali gospodin Dino Falan iz TZ „Kamus“ ,gospođa Elvira Bijelić iz udruženja „Početak „ i članovi udruženja „Proslavi oporavak“.

Sastanak je održan u svrhu razmjene informacija o aktivnostima u proteklom periodu ,razmjeni iskustava , te jačanje saradnje među zajednicama i udruženjima koje se primarno bave oporavkom od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Neki od izazova prepoznati od strane učesnika odnose se na prisutnost stigme kao jedne od barijera u procesu oporavka ,kako kod šire javnosti tako i kod profesionalaca , broj povratnika u terapijske zajednice,(ne)mogućnost zaposlenja u procesu resocijalizacije ,efekti besplatne psiho-socijalne podrške.

Na sastanku su predložene i druge aktivnosti u skladu sa procjenama potreba ,organizacija posjeta terapijskim zajednicama i udruženjima ,načini poboljšanja mulitsektorske komunikacije i uključivanje drugih ustanova u rad multidisciplinarnih timova.