Održan Multisektorski sastanak u Travniku

Autor vijesti: Mulka Nišić, Projekt Koordinatorica

U saradnji sa Centrom za edukaciju mladih, 28.02.2019. godine održali smo Multisektorski sastanak sa akterima koji su aktivni na području Travnika.

Cilj sastanka je bio predstavljanje projekta „Biram Oporavak“ koji je pridonio unapređenju servisa namijenjenih osobama u problemu ovisnosti, kroz besplatno i anonimno savjetovališta i telefonski broj 0800 28 000, kao i institucionalno povezivanje aktera u lokalnoj zajednici.

Prisutni su predstavili situaciju na terenu i rad vlastitih institucija, te se kroz diskusiju došlo do zajedničkih zaključaka o ulozi lokalne zajednice i institucija u stvaranju mreže podrške osobama koje su ovisnici ili koje započinju proces oporavka od ovisnosti, te je istaknut krucijalni značaj socijalne integracije.

Sastanaku su prisustvovali i predstavnici  MUP-a SBK, Ministarstva zdravlja i socijalne politike SBK, Policijske stanice Travnik, Općine Travnik, Općinskog suda Travnik, Centra za socijalni rad Travnik, Centra za mentalno zdravlje Travnik, MSŠ “Travnik”, MSEUŠ “Travnik” te predstavnik lokalnih medija, koji su prepoznali važnost adresiranja problema ovisnosti o supstancama i kreiranje zdravog i sigurnijeg okruženja za sve građane.