Predstavljanje servisa: grupa podrške za resocijalizaciju

Grupe podrške su sastavni dio procesa oporavka od ovisnosti, te su od velikog značaja i koristi bez obzira na vrstu ovisnosti. One predstavljaju sigurno okruženje u kojem članovi dijele svoja lična iskustva bez straha od osude i pritiska okoline.

Neki od benefita koji nastaju učešćem u grupi podrške:

  • Upoznavanje osoba koje također žele život bez droge i koji ulažu u svoj oporavak
  • Saznanje da i drugi imaju izazova sa kojima se nose
  • Učenje novih vještina
  • Podrška tokom emocionalno teških životnih razdoblja

Kroz godine djelovanja, iskustva i lične priče članova grupe i mnogih drugih osoba u oporavku, govore nam da je cilj o ispunjenom životu u kojem nema mjesta za drogu itetkako dostižan.

Trenutno je u okviru Udruženja Proslavi Oporavak aktivna grupa podrške za resocijalizaciju, koja se održava svakih 15 dana, te predstavlja jednu od aktivnosti našeg Dnevnog centra za podršku marginaliziranim skupinama pogođenim ovisnošću. Članovi grupe su osobe u održivom i/ili stabilnom oporavku, a jedan od ciljeva grupe je upravo međusobno povezivanje i stvaranje zajednice osoba u oporavku koji mogu biti podrška jedni drugima.

Kroz rad se usmjeravamo na prepoznavanje i izgradnju ključnih oblasti kapitala oporavka članova grupe tj. svih unutrašnjih i vanjskih resursa potrebnih za održavanje oporavka.

Model kapitala oporavka prepoznaje da različite dimenzije – lični kapital, društveni kapital, kapital lokalne zajednice, emocionalna podrška, posvećenost apstinenciji, blagostanje – mogu podržati ili ugroziti oporavak ovisno o tome kako pojedinci koriste svoj kapital. S vremenom, kontinuirana procjena jakih strana i nedostataka u svakoj dimenziji pomaže u izgradnji čvrstog temelja u oporavku.

Povezanost, nada i osnaživanje su važni zaštitni faktori za održavanje apstinencije i postizanje dugoročnog oporavka, pa tako, osim susreta grupe, organizujemo i različite aktivnosti, poput zajedničkih druženja i izlazaka, odlazaka u muzej, kursa fotografije, kuglanja i slično.

 

Pozivamo sve zainteresovane osobe da se jave, na besplatni telefonski broj  0800 28 000, FB stranicu Udruženje Proslavi Oporavak ili na email udruga@proslavi-oporavak.ba te dobiju više informacija o uključivanju u grupu podrške.