Statistika Europskog izvješća o drogama 2016

U Europskom izvješću o drogama predstavljena je 21. godišnja analiza situacije na području droga u Europi. Kao i prethodnih godina, Europsko izvješće o drogama 2016. sadržava pravovremeni pregled najnovijih trendova i zbivanja na području droga u Europi, u obliku integriranog multimedijalnog paketa. Ovo izvješće na jedinstven način objedinjuje suvremeni i vrhunski pregled upotrebe droga, problema povezanih s drogama i tržišta droga, te ovu analizu situacije nadopunjuje s informacijama o politikama i praksama glede droga.

Ovogodišnja analiza još jednom ističe da se Europa sve više suočava sa sve složenijim problemom koji se odnosi na droge, pri čemu sve veću ulogu imaju stimulansi, nove psihoaktivne tvari, zloupotreba lijekova i problematična uporaba kanabisa. Pitanje opijata u Europi i dalje predstavlja središnji problem u okviru analize 2016., što odražava značajan utjecaj tih droga na smrtnost i morbiditet. Sada uviđamo sve složeniju vezu između upotrebe heroina i sintetskih opijata, te popratno zabrinjavajuće povećanje u ukupnim procjenama smrtnih slučajeva povezanih s upotrebom opijata.

Ovo se izvješće temelji na podatcima koje su EMCDDA-u pružile države članice EU-a, država kandidatkinja Turska, te Norveška u obliku nacionalnih izvješća.

 

Kompletan izvještaj Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama možete pogledati na linku: http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/2637/TDAT16001HRN.pdf

Izvor: http://www.emcdda.europa.eu