04.02.2019. Crna Gora: Zabrinjavajuća stopa konzumiranja lijekova za smirenje među tinejdžerima

Autor vijesti: Nikola Mijušković, Preporod

Gotovo na svim relevantnim adresama iz problematike bolesti zavisnosti je moguće u kontinuitetu susretati opomene koje ukazuju na to da je sve veći broj maloljetnih lica koja konzumiraju neku vrste psihoaktivnih suspstanci. Čini se da je situacija uveliko izmakla kontroli, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da nema značajnih pomaka u sistemu dugotrajnog tretmana takve zavisničke populacije.

Jedan od najsvježijih podataka koji govore o tome kolikog je obima ovaj problem, jeste istraživanje koje je sproveo Juventas u Crnoj Gori, gdje se kao glavni podatak navodi da je skoro 17% ispitane tinejdžerske populacije imalo iskustvo sa konzumacijom medikamenata za smirenje. Podatak koji dodatno zabrinjava, jeste taj da je 38.1% ispitanih tinajdžera izjavilo da se svakodnevno ili više puta u nedelji osjeća da je pod stresom.

Ovakve podatke je analizirala i doktorica Marina Roganović, psihijatrica u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor, nazvavši ih vrlo zabrinjavajućim, čak skoro i nemogućim, ukazujući na to da bi zloupotreba ovih supstanci na adolescentskom uzrastu mogla ostaviti trajne posledice po intelektualni razvoj tih mladih ljudi.

Ukoliko želite da pročitate cjelokupnu vijest, to možete učiniti posjetom na link:
http://rtcg.me/vijesti/drustvo/228534/ljekove-za-smirenje-pije-17-tinejdzera.html