12.02.2019. Austrija: Specijalni događaj UNODC-a: „Ovisnost je bolest, a ne izbor“,

Specijalni događaj organizovan je 24. januara 2019. godine od strane UN ureda za drogu i kriminal (UNODC), kako bi se naglasio negativni utjecaj stigme vezane za ovisnost o drogama, te značaj edukacije u prevenciji ovog rastućeg problema.

U panel diskusiji „Ne ostavljamo nikoga: epidemija droge kao globalni zdravstveni izazov“ učestvovali su gosp. David Sheff, najprodavaniji autor knjige Lijepi dječak: Očevo putovanje kroz ovisnost njegovog sina (Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction); Vicky Cornell, suosnivač Fondacije Chris i Vicky Cornell; Dr. Nora D. Volkow, direktorica Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga u SAD-u; i dr. Gilbert Gerra, šef kancelarije UNODC Odjela za prevenciju upotrebe droga i zdravlje.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog stigme koja okružuje one koji su pogođeni upotrebom droga i problemom ovisnosti. Prema g. David Sheff-u, stigma je najveći izazov kada je u pitanju liječenje ovisnosti o drogama. “Skloni smo misliti da je to njihova krivica i mi ih osuđujemo, sramimo ih i kažnjavamo.” Osobe koje se bore sa problemima izazvanim upotrebom droga treba tretirati sa suosjećanjem, a ovo razumijevanje se može postići samo kroz edukaciju.

Gospodin Sheff je argumentirao da je ovisnost o drogama “bolest, a ne izbor” i da je naučno dokazano da se može prevenirati i liječiti.

On je pozvao na edukaciju za djecu na ovu temu u školama, jer smatra da je od vitalnog značaja za pomoć mladim ljudima da shvate posljedice droge, posebno onima iz siromašnih i neprivilegovanih sredina.

„Već znamo mnogo o drogama, ono što bi trebalo više da proučavamo je ono što ljude čini ranjivima na droge i ono što podstiče ljude da uzimaju droge“, podijelio je svoje uvide o korijenu problema s drogom dr. Gilberto Gerra.

Postoje mnogi faktori koji zajedno čine osobu ranjivijom, na primjer, djeca koja su odrasla u porodičnom okruženju s roditeljima koji su ovisni o drogama imaju veću vjerojatnost da postanu konzumenti droge i naslijede stres i borbe svojih roditelja.

Vicky Cornell, suosnivač Fondacije Chris i Vicky Cornell i supruga rock ikone Chris Cornella, dodala je svoje lično iskustvo diskusiji. Njena fondacija pomaže porodicama koje pate od problema izazvanih upotrebom droga, i koja je podržala pokretanje Resursnog Centra za problem ovisnosti, koji nudi besplatnu podršku pacijentima i njihovim porodicama uz otvorenu telefonsku liniju 24/7 i bazu podataka pružalaca usluga.

Izvor: https://academicimpact.un.org/

Fotografija: Fernando Restoy Rodriguez/UNAI