Portal “Otisak” o nama: Brčko: Udruženje „Proslavi oporavak“ održalo multisektorski sastanak

Novinarka: Azra Bijedić

Danas je u Brčkom, u prostorijama Omladinskog centra, održan multisektorski sastanak, u organizaciji Udruženja „Proslavi Oporavak“, uz podršku Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Trogodišnji regionalni projekat

Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika “Proslavi Oporavak” je nevladina organizacija osnovana 2008. godine od strane bivših ovisnika koji su uočili problematiku resocijalizacije i sveopšteg problema ovisnosti, te na osnovu vlastitog iskustva i saznanja pokrenuli ovu organizaciju.

Na sastanku je predstavljen trogodišnji regionalni projekat „Biram Oporavak“, koji će do kraja 2019. godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom protiv droge (WFAD).

Pokrenut je sa ciljem unapređenja servisa, kako bi pomogao ljudima sa problemom ovisnosti o drogama.

Besplatna telefonska linija za pomoć ovisnicima

„U BiH ovaj problem nije adekvatno tretiran, jako malo nevladinih organizacija se osniva kako bi radili na toj problematici, a sve više terapijskih zajednica se zatvara, institucije koje se indirektno bave problemom (policija, centri za socijalni rad) rade dobro svoj posao, ali moraju se umrežiti da bi korisniku koji izrazi svoj problem pružili adekvatnu pomoć, koja se ne može pružiti u jednoj instituciji, nego je potrebna saradnja“, kazao je Boro Gojić, predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak“ Sarajevo.

U tu svrhu je pokrenuta anonimna i besplatna telefonska linija (0800 28 000), koju zovu sami ovisnici, ali puno češće roditelji i supružnici ovisnika.

Na telefon se javljaju socijalni radnici i terapeuti koji su prošli problematiku ovisnosti, odnosno izliječeni ovisnici, te je u funkciji već dvije godine, sa uspješnim rezultatima.

„Pružili smo preko 1.000 servisa, putem odgovora na telefonski poziv i savjetovanja u našem savjetovalištu u Sarajevu, a više od polovine ovih osoba je bilo mlađe od 29 godina i korisnici amfitemina“, izjavljuje Goić.

Putem telefona se mogu izvući podaci, pa npr. heroin nije problem kao u prošlosti, mladi ranije ulaze u taj problem, sve više se dešava da se konzumacija marihuane normalizuje, koja može dovesti do korištenja jačih supstanci, oboljenja i promjena u mentalnom sklopu.

Dugotrajan ciljevi su apstinencija i resocijalizacija

„Danas smo u Brčkom kako bismo upoznali sve aktere koji se na direktan i indirektan način susreću sa problematikom ovisnosti, te ih upoznali sa našim servisom, koji je dostupan za sve građane Bosne i Hercegovine. Naravno, najbitnija je saradnja, pa zato se danas želimo upoznati osobe i vladinog i nevladinog sektora koje žele da se uključe u rješavanje problema“, kazala je Cecilia Hajzler, asistentica ovog projekta.

Udruženje je obišlo skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu, a nakon Brčkog planiraju posjetiti Bihać i Cazin. Dakako, dugoročni cilj jeste apstinencija i resocijalizacija korisnika u društvo.

 

Izvor: https://www.otisak.ba/