Zajednički cilj aktera na području Mostara jeste obnovljen život pojedinca

21.02.2018. održan je Multisektorski sastanak u organizaciji Udruženja Proslavi Oporavak u suradnji sa Centrom za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar u dvorani za sastanke Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Sastanku su prisustvovali predstavnici iz sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, zapošljavanja i policije kao i terapijskih zajednica.

Siniša Skočibušić, Ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar predstavio je podatke iz Godišnjeg Izvještaja Centra kao i rad ove Institucije.

“Neophodna je uključenost više aktera u pristupu ovom problemu, jer nam je cilj zajednički. Oporavak ne podrazumjeva samo apstinenciju od supstance već obnovljen život pojedinca. Terapijske zajednice imaju značajnu ulogu u ovom “pre-odgoju” kroz izgradnju novih navika koje poboljšavaju kvalitet života.”-istakao je Skočibušić.

Nikola Lovrić, Inspektor kriminalistike MUP-a HNŽ podijelio je iskustva u preventivno-represivnom radu MUP-a i dao uvid u situaciju na području Grada Mostara:

“Droga je nažalost veoma zastupljena među mladima. Možemo slobodno reći da je srednja škola “pala” i da se borimo za osnovnu. Najzastupljenija je marihuana, ekstazi kao i spid, a pojavljuju se i nove droge.”-rekao je Lovrić.

 

Predstavnici terapijskih zajednica Milosrdni Otac i Cenacolo podijelili su da se i oni u radu susreću sa novim trendovima: među korisnicima je sve više zastupljena ovisnost o sintetičkim drogama, alkoholu  i kocki. Složili su se da shodno novim trendovima treba prilagoditi programe rada u zajednicama. Takođe je istaknut vitalni značaj podrške u periodu reintegracije u društvo koja podrazumijeva osnivanje grupa podrške kao i pomoć pri zapošljavanju.

 

Boro Goić, predsjednik Udruženja Proslavi Oporavak predložio je nastavak dijaloga na slijedećem sastanku koji bi okupio NVO i terapijske zajednica sa područja BiH. Na sastanku bi imali priliku za razmatranje aktualnih trendova i prijedloga za razvijanje novih oblika podrške, kako bi mogli ponuditi tretman shodno potrebama pojedinca.

 

Sastanak je organizovan u sklopu trogodišnjeg regionalnog projekta Biram Oporavak koji kroz besplatnu telefonsku liniju 0800-28 000 kao i savjetovalište ima za cilj unapređivanje servisa za osobe sa problemom ovisnosti kao i njihove porodice.

 

Služba za društvene djelatnosti Grada Mostara pružila je punu podršku projektu.

 

Po završetku sastanka potpisan je Ugovor o suradnji između Udruženja Proslavi Oporavak i Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar.