06.05.2020. Hrvatska: Ivan Ćelić: Marihuana i koronavirus – dvostruko opterećenje za pluća

Ivan Ćelić, zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na društvenim je mrežama upozorio građane na štetno djelovanje konzumiranja marihuane za vrijeme pandemije koronavirusa. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

 “Marihuana i koronavirus – dvostruko opterećenje za pluća”

Pušite li marihuanu da biste ublažili stres zbog pandemije novog koronavirusa (ili potresa), dvaput dobro razmislite. Naime, čak i povremeno pušenje marihuane može povećati rizik od težih komplikacija COVID-19.

‘Ono što se događa s vašim dišnim putovima kada pušite marihuanu jest da izaziva neki stupanj upale, vrlo sličan bronhitisu, vrlo sličan tipu upale koju može izazvati pušenje cigareta’, kaže pulmolog dr. Albert Rizzo, glavni liječnik Američkog pulmološkog društva. ‘Sada imate neku upalu dišnih putova i povrh toga ćete dobiti infekciju. Dakle, postoji velika šansa za većim brojem komplikacija.’

 No, mogli biste reći, tek sam započeo i ne pušim puno – pa koja je tu štetnost? Posljednja stvar koju želite tijekom pandemije jest da otežate liječniku postavljanje dijagnoze, kaže dr. Mitchell Glass, pulmolog i glasnogovornik Američkog pulmološkog društva

COVID-19 je plućna bolest. Ako liječniku kažete: ‘Nisam redoviti konzument marihuane, ali sam je počeo konzumirati radi smirenja’, onda ste napravili zbunjujuću varijablu. Naime, Vi sigurno ne želite napraviti ništa što će ometati sposobnost zdravstvenog radnika da brzo i precizno procijeni što se s Vama zapravo događa.

‘Kronično’ pušenje marihuane, definirano kao svakodnevna konzumacija, tijekom određenog vremena oštećuje pluća. Krajnji rezultat uvelike sliči kroničnom bronhitisu, što je jedan od izraza koji koristimo za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest ili KOPB.

Pušači, osobe s KOPB-om i drugim kroničnim plućnim bolestima, kao i osobe s umjerenom do teškom astmom, spadaju u visokorizične osobe za teški oblik COVID-19, uključujući najgori scenarij stavljanja na respirator.

Znakovi oštećenja pluća od pušenja, čak i samo nekoliko cigareta, mogu se pojaviti u nekoliko dana. Iako su jedan ili dva dima marihuane neusporediva, postoje jedinstvena svojstva jointa trave koja su definitivno problematična za pluća, čak i ako ste novi pušač.

Zamislite što će se dogoditi s cigaretom kad se zapali i ostavi u pepeljari – ona će brzo izgorjeti sve do filtra, a ostat će samo pepeo. Duhan je okružen papirom. Potpuno je suh. Napravljen je da gori na vrlo visokoj temperaturi.

A sad razmislite kako gori joint – uvijek ostane ‘žohar’, odnosno nešto trave. Marihuana gori na mnogo, mnogo nižoj temperaturi od komercijalno proizvedene cigarete. Zbog toga osoba udiše određenu količinu neizgorjelog biljnog materijala. To nadražuje pluća na isti način kao pelud ambrozije, breze i hrasta kod alergičara. Osim njih, dobivamo skupinu pacijenata koji su osjetljiviji na bronhospazam ili kašalj jer imaju osjetljivije dišne puteve. A budući da je suhi kašalj ključni simptom COVID-19, svaki kašalj izazvan pušenjem jointa trave mogao bi lako oponašati taj simptom, što otežava dijagnozu.

Postoji još jedan faktor. Kao što znamo, trava ne samo da smiruje, nego i ometa vašu sposobnost funkcioniranja – i to vam ne ide u prilog ako tijekom pandemije budete trebali hitnu medicinsku pomoć. Naime, Vi smanjujete anksioznost, ali dolazi i do promjena u razmišljanju, promjena u načinu ophođenja prema određenim činjenicama.

Sada je tu zdravstveni radnik u ogrtaču, rukavicama, možda u skafanderu koji pokušava doći do Vas. To su ljudi koji pokušavaju odlučiti trebate li ići kući, na intenzivni odjel ili u najgorem scenariju, trebate li na respirator. Oni žele osobu koja je suglasna i daje informirani pristanak te u potpunosti kontrolira svoje procese razmišljanja.

Ako niste redoviti pušač marihuane, ne započinjite. Ne zbunjujte zdravstvene radnike koji pokušavaju ustanoviti jesu li suhi kašalj i Vaše promjene u ponašanju posljedica činjenice da ste novi s marihuanom ili to ima veze s COVID-19. Ako Vam je potrebna stručna pomoć, morate iskreno reći kad ste zadnji put konzumirali marihuanu i koliko često je koristite. Tako će zdravstveni djelatnik imati jasniju priču o utjecaju marihuane na Vaše zdravlje.

Zdrav razum nalaže da sve udahnuto što je sagorjelo i sadrži čestice ili kemijske tvari može dovesti do upale dišnih ​​putova. Dakle, Vi ste već natjerali tijelo da se bori protiv stranih čestica prije nego se moralo početi boriti protiv infekcije.

Puno je veća šteta nego korist od pušenja marihuane i u vremenu epidemije COVID-19. Ako ne pušiš, ni ne započinji!

Autor: Ivan Ćelić