Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen u sklopu projekta prevencije „Ja biram…“

Udruženje PROSLAVI OPORAVAK je  13.12.2019. godine organizovalo  centralni događaj projekta prevencije ovisnosti „Ja biram…“, koji je podržan od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Događaj je upriličen u OŠ Edhem Mulabdić čime je ujedno je obilježen i „Mjesec borbe protiv ovisnosti“, te se dodatno naglasilo da se upotreba psihoaktivnih supstanci kao i razvijanje ovisnosti može i mora prevenirati.

Cilj projekta je bio da se promovišu zdravi načini življenja kod mladih, da se mlade osobe educiraju o problemu ovisnosti i načinima razvijanja pozitivnih strategija suočavanja sa pritiscima iz okoline, kao i da se ukaže na važnost negativnog stava spram upotrebe droge. Kroz aktivnosti na projektu željelo se dati na važnosti i kreativnom i literarnom izražavanju mladih, te potaknuti mlade da se aktivno uključe i postanu pozitivni primjeri svojim vršnjacima.

Konkurs za literarne radove „Ja biram…“ je bio otvoren od 16.09. do 15.11.2019. godine a pristiglo je ukupno 128 radova, od čega je stručni žiri odabrao pobjednike, te ukupno 47 radova koji su objavljeni u Zborniku radova.

Centralnom događaju je prisustvovalo oko stotinu učenika, roditelja i nastavnika iz cijele FBiH. Uz prigodan program svim učesnicima je dodijeljen Zbornik radova, a onima čiji su radovi odabrani kao najbolji kao i onima koji su pohvaljeni od strane žirija, dodijeljene su i vrijedne nagrade.

Radovi koji su nagrađeni, u četiri kategorije, su:

Osnovna škola pjesma – Amina Kukrica, 9. razred, Četvrta osnovna škola Mostar

Osnovna škola priča – Adna Bečić, 9. razred, OŠ Vrhpolje Sanski Most

Srednja škola pjesma – Belma Kahrimanović, 2. razred, Gimnazija Sanski Most

Srednja škola priča – Nejra Mrkonjić, 1. razred, Mješovita srednja škola Banovići

Posebna pohvala žirija:

Sara Džiho, 8. razred, OŠ Zalik Mostar

Ahmed Halilbašić, 8. razred, Prva osnovna škola Živinice

Ajna Kotorić, 2. razred, Gimnazija Musa Ćazim Ćatić Tešanj

Mirnes Omerović, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo

Benjamin Mahmutović, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo

Autor vijesti: Mulka Nišić