Održan Multisektorski sastanak u Novom Pazaru

Udruženje „Izlazak“ u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, je 12.11.2020. godine organizovalo Multisektorski sastanak u Novom Pazaru.

O projektu “Biram oporavak” i o radu i aktivnostima Udruženja “Izlazak” govorili su Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i Aleksandar Žugić, predsednik Udruženja “Izlazak”.

Sastanku su prisustvovali predstavnici relevantnih zdravstvenih i obrazovnih institucija, Centra za socijalni rad, Kancelarije za mlade i ostale institucije koje u svojoj nadležnosti obuhvataju problem zloupotrebe droga. Članovi Udruženja Izlazak u saradnji sa Kancelarijom za droge Vlade Republike Srbije su i ovaj put uputile reči zahvalnosti svima okupljenima, koji se direktno ili indirektno bave problemom zloupotrebe opojnih supstanci.

Ono što se često ne razume jeste to da je problem zloupotrebe droga rezultat složenih interakcija faktora koji i nisu pod kontrolom pojedinca, kao što su faktori genetike, mentalnog zdravlja i okoline. Da bi se problemu zloupotrebe droga moglo pristupiti na pravi način, neophodno je da se uključi čitavo društvo, zato što problem droga može pogoditi svakog od nas.

Tom prilikom razgovaralo se o trenutnoj situaciji na području Novog Pazara. Svi akteri su opservirali problematiku i trenutno stanje iz svog ugla, navodivši glavne izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Zajednički zaključak svih prisutnih je da se uzajamnom saradnjom može puno više postići u efikasnijem radu na polju zloupotrebe droga.

Inicijativa je predstavljena i u Gradskoj upravi pri čemu je od gradonačelnika Nihata Bičevca dobijena podrška da ova korisna inicijativa zaživi i uspešno funkcioniše na teritoriji ovog grada.

Predlozi zajedničkih aktivnosti će biti sublimirani u narednom periodu, a nakon toga će uslediti izrada zajedničkog programa delovanja.

 

Autor: Jelena Denčić