90 posto prijavljenih slučajeva predoziranja završava smrtnim ishodom!

Autori vesti: Milan Lazarov i Bane Princip

Prvi put u Srbiji, ove godine u Pančevu obeležen je Međunarodni dan borbe protiv predoziranja. International Overdose Avareness  Day (IOAD)  je dan sećanja na preminule, dan prevencije, širenja svesti i dan borbe protiv smrti koja nastaje usled predoziranja; fatalnog ishoda kao najgore posledice konzumiranja opojnih sredstava. Činjenica da je svaka žrtava predoziranja nečiji prijatelj, nečije dete, nečiji brat, sestra, nečija devojka, trebalo bi da je dovoljan razlog da se ovakav dan obeleži da bi se otvoreno govorilo o problemu koji postoji a od kojeg se uporno okreće glava.

Doza diskriminacije koja postoji prema korisnicima droga prenosi se i na one koji su stradali.

Obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv predoziranja, 31.08. 2017. godine, aktivisti udruženja Nova + organizovali su uličnu akciju u znak sećanja na preminule od predoziranja. U Gradskom parku pored gradske uprave u periodu od od 11 do 14 časova prolaznici su podsticani da uzmu učešća u razgovoru da bi se bolje upoznali sa problemima koji prate konzumaciju opojnih sredstava. Takođe, paljene su sveće u znak pomena i deljen je propagani material. Iskrene i lične priče onih koji su se sa ovim problemom nosili i borili, i način na koji su doživeli i preživeli tragičan kraj svojih bližnjih dovoljan su razlog da se otvoreno i javno govori o ovoj temi.

Na Tribini koja je ovim povodom organizovana od 18 časova u dvorani Apolo pored Nenada Živkovića, književnika i novinara, u ulozi domaćina- moderatora tribune- pozivu su se odazvali: Aleksandar Žugić, predsednik UO organizacije „ Izlazak“, Irena Molnar ispred Mreže za politike prema drogama Jugoistočne Evrope , Osman Hamzagić iz Zavoda za javno zdravlje – Pančevo, i Branislav Princip ispred Nove +.

Pored opšte statistike koja se odnosi na smrtne posledice nastale usled zloupotrebe opojnih sredstava, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa izazovima sa kojima se bore hitne medicinske službe u Pančevu, kao i u većini gradova u Srbiji, uzrocima smrtnih posledica, kao i sa sadašnjim trendovima koji prate temu zloupotrebe droga. Uznemirujući podatak da se preko 90% prijavljenih slučajeva predoziranja završava smrtnim ishodom jasno pokazuje da su nedostaci i propusti veliki. Oni su posledica nedostatka tehničkih sredstava kao i nedovoljne osposobljenosti i edukovanosti članova hitnih službi. Da bi hitna medicinska služba dala adekvatan antidot i zaustavila poguban uticaj droga, pre svega se mora utvrditi koja supstanca je izazvala stanje predoziranja. Za takvu vrstu analize ne postoje adekvatni instrumenti, te presudnu ulogu u ovom slučaju ima vreme transporta do Beograda, i fizička snaga i izdržljivost osobe kojoj se ukazuje pomoć. Suočeni sa masovnom zloupotrebom medikamenata i alkohola koja je procentualno najveći uzrok smrti, i svetskim trendom smanjenja broja korisnika opijata koji prati povećanje konzumacije i broja korisnika koji konzumiraju sintetičke droge raznovrsnog hemijskog sastava, dodatno stavlja akcenat na problem indentifikovanja supstanci prilikom predoziranja. Porast broja korisnika sintetičkih droga je svetski trend koji je i kod nas prisutan, a s obzirom na to da obuhvata daleko širu populaciju koja uključuje i populaciju rekreativnih konzumenata, tema je koja kojom se treba ozbiljno baviti.

Sprovođenjem projekta smanjenja štete koji je do sada dao dobre rezultate u vidu edukacije i prevencije prenošenja infektivnih bolesti (HIV/AIDS, HCV, …), postignut je određeni nivo u ostvarivanju ciljeva u borbi protiv narkomanije i njenih posledica. To svakako nije dovoljno. Na ovom polju predstoji još puno truda i rada da bi smo uspeli da preokrenemo diskriminišući trend prema korisnicima droga i učinimo naše okruženje sigurnijim.

Pored većeg uključivanja samih državnih institucija koje bi podsticale civilno društvo u sprovođenju ovakvih projekata, neophodno je, pa čak i presudno, uključivanje pojedinaca iz lokalne zajednice. Iz iskustava aktivsta koji se bave rešavanjem problema bolesti zavisnosti saznajemo da veliku ulogu ima proces rehabilitacije. Senzibilnost opšte populacije i uključivanje pojedinaca u proces rehabilitacije od izuzetnog je značaja. Uspešnost kompleksnog procesa rehabilitacije i resocijalizacije umnogome zavisi od uključenosti i otvorenosti svih aktera.

Slogan „Vreme sećanja, vreme za akciju“ kojim je obeležen Dan borbe protiv predoziranja, otvoren je poziv svim pojedincima da uzmu učešća u velikoj promeni politike prema drogama.