Izlazak iz narkomanije je moguć

Besplatna i anonimna telefonska linija organizacije „Izlazak” pomaže svima koji se suočavaju s problemom upotrebe droga

Narkomanija je izlečiva bolest, a jedan od ključnih faktora u oporavku i pristanku na lečenje je anonimnost, kaže Aleksandar Žugić, predsednik organizacije „Izlazak”.

Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava „Izlazak” osnovali su još 2009. godine izlečeni zavisnici od droga, a ova organizacija je i član „Mreže za postpenalnu podršku Srbije”, koja je nedavno osnovana u cilju pomoći bivšim osuđenicima.

Pre nekoliko dana, 26. juna, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, a to je bio povod da „Izlazak” podseti javnost da su na ovaj datum, tačno pre dve godine, osnovali i besplatnu i anonimnu telefonsku liniju s brojem 0800-104-100.

– Cilj osnivanja ove telefonske linije je pružanje informacija o mogućnostima lečenja i rizicima koji nastaju usled zloupotrebe droga. Tokom dvogodišnjeg perioda pruženo je 630 servisa, od čega 36 odsto zavisnicima, a 52,3 odsto članovima porodice. Čak 40 odsto onih koji se jave za pomoć nije nikada ranije pokušalo s bilo kakvim lečenjem – kaže Žugić.

Ističe da je narkomanija bolest koja je potpuno izlečiva, a da je pubertet najosetljiviji period kada se najčešće eksperimentiše s psihoaktivnim supstancama. Najčešće se s drogom počinje iz radoznalosti, ali kada se počne, ističe Žugić, samo je pitanje vremena kada će se formirati zavisnost.

– Sklonost ka heroinu, prema stručnim podacima, obrazuje se posle 10 konzumiranja, a već posle mesec dana redovne upotrebe heroina, želja da se bude pod njegovim dejstvom postaje glavna preokupacija – kaže naš sagovornik.

Ukazuje da je, međutim, sve veći broj mladih koji konzumiraju amfetamine, koji preuzimaju primat u odnosu na opijate.

– Pored toga, veliki problem je relativizacija marihuane. Naime, o kanabisu se sve više govori kao o nekoj čudesnoj biljci. Nauka je dokazala da se medicinski kanabis konzumira samo za pacijente koji boluju od multiple skleroze i nekoliko bolesti i da on uglavnom ne leči bolest, nego tretira neke simptome te da je konzumacija kanabisa izuzetno štetna pri razvoju mlade osobe. Najčešća „ulazna droga” u svet zavisnosti je marihuana – ističe Žugić.

Opremaju prostor za beskućnike

Organizacija „Izlazak” se finansira iz projekata, ali najviše ostvaruju prihode kroz socijalno preduzetništvo. Građani im doniraju stare stvari, koje oni popravljaju i prodaju.

– Trenutno opremamo prostor u Zemunu, gde ćemo pružati pomoć beskućnicima. Tri puta nedeljno će moći nešto da pojedu, da se okupaju i da operu veš. Za sada nismo u mogućnosti da im obezbedimo smeštaj – kaže Aleksandar Žugić.

Udruženje „Izlazak” zastupa mišljenje da je narkomanija izlečiva bolest i da svaka osoba treba da dobije šansu za kvalitetno i sveobuhvatno lečenje. Tim se sastoji od bivših zavisnika koji kroz svoje lično iskustvo, i uz pomoć stručnjaka s kojima organizacija sarađuje, pomažu sadašnjim zavisnicima da izađu iz pakla droge.

– Da bismo svakom zavisniku koji nam se obrati za pomoć dali potpunu informaciju o mogućnostima lečenja, uspostavili smo saradnju s određenim terapijskim zajednicama, komunama, državnim institucijama za lečenje narkomanije, nekoliko privatnih ordinacija, kao i s grupama samopomoći. Rehabilitacioni centri nalaze se u Srbiji, Crnoj Gori, zemljama bivše Jugoslavije, evropskim zemljama, a većina programa i lečenje koje oni nude je besplatno – kaže Aleksandar Žugić.

Ističe da zavisnicima i članovima njihovih porodica pružaju potpuno besplatnu ličnu podršku tokom celog puta oporavka, od prvog poziva, pa sve do posttretmanskog procesa i resocijalizacije.

– U procesu oporavka zavisnika uključene su osobe koje su bile u problemu zavisnosti i koje sada pomažu drugima. Oni, kao izlečeni zavisnici, u neposrednom radu i kontaktu prenose svoje iskustvo onima koji svoje lečenje tek započinju. Trudimo se da prijateljskim pristupom i iskrenošću osvestimo zavisnika da se suoče sa svojim problemom. Na taj način svi bivši zavisnici koji su oporavljeni, kao i oni u procesu oporavka, prestaju da budu posmatrani kao deo problema, već postaju deo rešenja – ističe Žugić.

Objašnjava da je organizacija „Izlazak” pobornik multidisciplinarnog pristupa tretmanu bolesti zavisnosti, u kojem svi akteri imaju svoju ulogu, odnosno gde kompletna zajednica međusobnom saradnjom stvara „ekologiju oporavka”.

– Naš cilj je da podržimo ljude da žive život bez droge i ostvare svoj maksimalni potencijal. Veliki broj istraživanja svedoči o tome da se značajan broj bioloških procesa kod zavisnika stabilizuje tokom 12 meseci, a statistički gledano, verovatnoća recidiva se znatno smanjuje posle devet meseci – kaže Žugić.

Podseća da je Generalna skupština UN svojom Rezolucijom 42/112, još 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta.

Izvor vesti: http://www.politika.rs/scc/clanak/43286