TV Vijesti ugostila stručnjake iz domena borbe protiv zloupotrebe PAS

Autor vijesti: Nikola Mijušković, Preporod

Okolnosti u kojima živimo i sve veći broj problema povezanih sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, privlače pažnju velikog broja medija. Tako su u jutarnjem programu TV Vijesti, u emisiji Boje jutra, svoje stavove o pomenutoj tematici iznijeli Jovan Bulajić, Izvršni direktor Preporoda, Marija Milić, predstavnica NVO Juventas i Marko Đurđić, psiholog.

Gosti u studiju su se osvrnuli na goruće teme iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, što se posebno odnosi na kontinuirano snižavanje starosne granice u prvom konzumiranju droga, nepostojanju adekvatnih servisa za tretiranje maloljetničke zavisnosti, te sve većoj informisanosti djece o svijetu psihoaktivnih supstanci, što sa jedne strane može biti itekako zabrinjavajući indikator. Bilo je više riječi i o glorifikaciji psihoaktivnih supstanci koja se vrši u javnosti, dok se posebna pažnja posvetila ulozi porodice i roditelja u prevenciji bolesti zavisnosti.

Kao jedinstvena preporuka svih sagovornika, moglo se izdvojiti to da je neophodno da cijeli sistem vodi više računa o ovoj problematici i da uključi sve dostupne resurse, kako bi se zaustavili očigledni, negativni trendovi, čije posledice kao društvo, u kontinuitetu trpimo.

 

Ukoliko želite pogledati cjelokupno gostovanje, to možete učiniti posjetom sledećeg linka:

https://www.youtube.com/watch?v=MBLvVatbE80&feature=youtu.be .